skickad 9 maj 2013 04:38 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 9 maj 2013 04:38
]
Eftersom vi ska ha soppan till förrätt byter vi ut fisken till andra skaldjur som t.ex. räkor och hummer.
8-10 portioner Ingredienser- 2 st purjolökar
- 1 st fänkål
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1,5 l vatten
- 5 dl torrt vitt vin
- 8 dl vispgrädde
- 4 st fiskbuljong, tärningar
- 1,25 dl koncentrerad hummerfond
- 1 tsk salt
- 1 g saffran
- 2 krm curry
- 1,5 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk cayennepeppar
Musslor: - 1 st musslor, i påse
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl persilja, hackad
- 1 dl purjolök, hackad
- 1 krm svartpeppar
Till soppan: - 5 st tomater
- 250 g haricots verts
- 500 g räkor
- 500 g hummor eller kräftor
- 250 g kräftstjärtar, frysta
Vitlökscrème fraiche: - 4 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 2 st vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk dijonsenap
Gör så härVitlökscrème fraiche tillagar du genom att blanda alla ingredienserna och låt dem gärna stå kallt någon timme före servering.1. Finhacka purjo och fänkål. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min. - Hit går bra att förbereda -2. Musslor: Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas och musslor som inte sluter sitt skal när du knackar på dem måste kasseras. Koka upp vin, grädde, persilja, purjo och peppar. Lägg i alla musslorna och lägg på lock. Koka tills alla musslor öppnat sig, ca 5 min. Frysta musslor är redan öppna, men ska koka. Låt dem stå några minuter och sila sedan ner musselspadet i soppan. Rensa musslorna men behåll några med skal för dekoration.- Hit går bra att förbereda -3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka tomatköttet. Ansa bönorna och skär dem eventuellt i bitar. Blanda ner tomat och bönor i soppan och låt koka 5 min. Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem i soppan strax före servering. Sjud soppan försiktigt ca 1 min och blanda ner musslor och tinade kräftstjärtar. Servera soppan med vitlökscrème fraiche. |
|