Gott så det är härligt... 4 portioner - 1 kg kräftor
- 1 morot
- 1 liten bit selleri (ca 50 g)
- 1 gul lök
- 2 msk rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 knivsudd kajennpeppar
- 1 lagerblad
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 liter fiskbuljong
- 3 dl vispgrädde
- Några kapsyler vardera av konjak och portvin
- Salt och peppar
Gör så härSkala kräftorna och spara stjärtarna i kylen till servering. Skala och skär rotsaker och lök i små bitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i kräftskal, rotsaker och lök. Låt fräsa under omrörning i några minuter. Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning i ytterligare en stund. Häll i vinet och fiskbuljongen. Koka upp och låt puttra under lock i 15-20 minuter. Sila av och koka ner vätskan till två tredjedelar så att den får en kraftig smak. Tillsätt grädden och koka upp långsamt. Rör om då och då. Låt sedan soppan småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med konjak, portvin salt och peppar. Servera soppan i en djup varm skål tillsammans med kräftstjärtarna och ett gott bröd. |