skickad 9 maj 2013 04:38 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 9 maj 2013 04:38
]
Eftersom vi ska ha soppan till förrätt byter vi ut fisken till andra skaldjur som t.ex. räkor och hummer.
8-10 portioner Ingredienser- 2 st purjolökar
- 1 st fänkål
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1,5 l vatten
- 5 dl torrt vitt vin
- 8 dl vispgrädde
- 4 st fiskbuljong, tärningar
- 1,25 dl koncentrerad hummerfond
- 1 tsk salt
- 1 g saffran
- 2 krm curry
- 1,5 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk cayennepeppar
Musslor: - 1 st musslor, i påse
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl persilja, hackad
- 1 dl purjolök, hackad
- 1 krm svartpeppar
Till soppan: - 5 st tomater
- 250 g haricots verts
- 500 g räkor
- 500 g hummor eller kräftor
- 250 g kräftstjärtar, frysta
Vitlökscrème fraiche: - 4 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 2 st vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk dijonsenap
Gör så härVitlökscrème fraiche tillagar du genom att blanda alla ingredienserna och låt dem gärna stå kallt någon timme före servering.1. Finhacka purjo och fänkål. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min. - Hit går bra att förbereda -2. Musslor: Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas och musslor som inte sluter sitt skal när du knackar på dem måste kasseras. Koka upp vin, grädde, persilja, purjo och peppar. Lägg i alla musslorna och lägg på lock. Koka tills alla musslor öppnat sig, ca 5 min. Frysta musslor är redan öppna, men ska koka. Låt dem stå några minuter och sila sedan ner musselspadet i soppan. Rensa musslorna men behåll några med skal för dekoration.- Hit går bra att förbereda -3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka tomatköttet. Ansa bönorna och skär dem eventuellt i bitar. Blanda ner tomat och bönor i soppan och låt koka 5 min. Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem i soppan strax före servering. Sjud soppan försiktigt ca 1 min och blanda ner musslor och tinade kräftstjärtar. Servera soppan med vitlökscrème fraiche. |
skickad 13 okt. 2012 12:47 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 13 okt. 2012 13:49
]
Gott så det är härligt... 4 portioner - 1 kg kräftor
- 1 morot
- 1 liten bit selleri (ca 50 g)
- 1 gul lök
- 2 msk rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 knivsudd kajennpeppar
- 1 lagerblad
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 liter fiskbuljong
- 3 dl vispgrädde
- Några kapsyler vardera av konjak och portvin
- Salt och peppar
Gör så härSkala kräftorna och spara stjärtarna i kylen till servering. Skala och skär rotsaker och lök i små bitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i kräftskal, rotsaker och lök. Låt fräsa under omrörning i några minuter. Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning i ytterligare en stund. Häll i vinet och fiskbuljongen. Koka upp och låt puttra under lock i 15-20 minuter. Sila av och koka ner vätskan till två tredjedelar så att den får en kraftig smak. Tillsätt grädden och koka upp långsamt. Rör om då och då. Låt sedan soppan småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med konjak, portvin salt och peppar. Servera soppan i en djup varm skål tillsammans med kräftstjärtarna och ett gott bröd. |
skickad 24 juni 2010 10:49 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 25 juni 2010 00:36
]
Servera soppan varm tillsammans med en bit gott bröd. Eller hoppa över brödet om du äter enligt LCHF.
Ingredienser
- 400 gram sejfiléer
- 300 gram laxfilé
- 150 gram räkor, skalade
- 1 st purjolök(ar)
- 1 st vitlöksklyfta(or)
- 3 msk Touch of Taste Hummerfond
- 2 dl vatten
- 2,5 dl matlagningsvin, vitt
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 paket saffran
- 1 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- olivolja
Gör så här
- Skär fisken i 3 cm kuber.
- Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja.
- Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
- Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd. Eller hoppa över brödet om du äter enligt LCHF
Tillagning ca 15 minuter |
|