Kokboken‎ > ‎

Övrigt


Vaniljsås à la Pålle

skickad 1 maj 2017 06:39 av Michael Sunvén

Ingredienser

4 pers. Tid 20 min. 

  • Vaniljstång 1/2 st
  • Kaffegrädde 3 dl
  • Äggulor 3 st
  • Socker 2 msk
  • Vispgrädde 2 dl

Gör så här

Klipp försiktigt upp vaniljstången och lägg den i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kaffegrädden och koka upp alltsammas. Ta av kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i ca. 15 min. Vispa ihop äggulor och socker och häll blandningen i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blir lagom tjock. Ta upp vaniljstångenoch låt såsen kallna. Visp grädden och vänd ner den i såsen strax innan servering. Serveras kall.

Rödvinssås (Leif Mannerströms)

skickad 28 apr. 2017 09:43 av Michael Sunvén

Rödvinssås som är klart bäst!! 

8 Portioner.

Ingredienser:

  • 6 dl Hemlagad kalvfond 
  • 6 dl rödvin 
  • 4 st hackade schalottenlökar 
  • 2 st lagerblad 
  • Timjan (kvist) 
  • salt 
  • peppar 
  • 2 msk rödvinsvinäger 
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar 
  2. Rödvinssåsen får reduceras tills den börjar tjockna, då tillsätts kalvfond och kokas ihop ytterligare. (Koncentrerad fond på flaska kan användas om den späds enligt anvisningar på förpackningen till 3dl buljong) 
  3. Smaka av! Om syran behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När såsen fått rätt smak och tjocklek så tillsätts några klickar smör. Sila av såsen. Servera!!

Örtmarinerad potatissallad

skickad 8 juni 2014 10:43 av Michael Sunvén

Ingredienser 4 pers 
  • 1 kg potatis
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger eller 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl finskuren gräslök
  • 1 dl finskuren persilja
  • 1 dl finskuren dill
  • 1 dl finskuren rödlök 
  • 1 dl finskuren purjolök

Gör så här

Tvätta och borsta potatisen noga. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Blanda alla ingredienserna utom potatis, rödlök och purjolök. Vänd i potatisen och låt marinera 1 dygn innan rätten serveras. Blanda i finskuren rödlök och purjolök strax före servering.

Citronsås

skickad 8 juni 2014 07:03 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 8 juni 2014 08:16 ]

Citronsås - Lätt snabbt och gott

Ingredienser 8 personer

  • 4 dl Crème fraiche
  • 4 dl Vatten 
  • 8 msk Fiskfond 
  • 8 msk Citronsaft
  • 8 tsk Idealmjöl

Gör så här: 

Vispa ihop crème fraiche och vatten ordentligt. Rör i fiskfond och citronsaft. Vispa ned mjölet. Låt koka upp och sjud i c:a 1 minut. Servera! Citronsås passar utmärkt till alla fisksorter. 

Källa: http://shop.fiskbilen.se/recept/citronsås/

Grillade pilgrimsmusslor

skickad 8 juni 2014 06:05 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 8 juni 2014 06:28 ]

Grillade pilgrimsmusslor

Foto: Carin Pålsson

Ingredienser 8 pers

  • 24 pilgrimsmusslor
  • 4 st lime
  • 1 st chilifrukt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk persilja
  • 2 msk socker
  •  salt och peppar

Gör så här

Finhacka chilifrukten och pressa vitlöksklyftorna i en bunke. Tillsätt fyra stycken pressade limefrukter, olivolja, persilja och socker. Blanda och lägg ner musslorna och låt dem marinera i cirka 1 tim. Trä upp musslorna på spett och grilla dem en minut per sida. Servera dem gärna med extra lime att pressa över. 

Grillade räkor på spett

skickad 8 juni 2014 05:41 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 8 juni 2014 06:55 ]

Grillade räkor

Ingredienser 8 pers 

  • 24 st stora räkor
  • 4 st lime
  • 1 st chilifrukt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk persilja
  • 2 msk socker
  • 1 kruka frissésallad
  •  salt och peppar

Gör så här

Finhacka chilifrukten och pressa vitlöksklyftorna i en bunke. Tillsätt fyra stycken pressade limefrukter, olivolja, persilja och socker. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna och marinera dem i hälften av marinaden i ca 1-2 timmar. Trä räkorna på grillspett och grilla dem i 2-3 minuter på varje sida. Servera spetten på frissésalladsbädd och ringla resterande marinad över spetten. 

Källa: http://www.recept.nu/andreas---stockholm/forratter/fisk-och-skaldjur/grillade-rakor-pa-spett/

Grillad vodkamarinerad sparris med rucoladressing

skickad 7 juni 2014 08:15 av Michael Sunvén

Ingredienser 8 pers  

  • 1600 g ansad sparris 
  • 2 dl vodka 
  • 3 dl olivolja 
  • 2 hg parmesanost i bit 
  • 100 g pinjenötter 
  • flingsalt vitpeppar från kvarn 

Ruccoladressing 

  • 4 dl olivolja 
  • 2 dl vitvinsvinäger 
  • 6 msk flytande honung 
  • 4 msk svensk söt senap 
  • 4 msk fransk senap 
  • 100 g rucolasallad 
  • salt och malen vitpeppar från kvarn 
  • färspressad vitlök efter smak 

SERVERINGSFÖRSLAG
Något härligt bröd typ ciabatta eller lantbröd

Gör så här 

Pensla sparrisen med vodkan, häll på olivoljan. Låt sparrisen stå och dra cirka 15 minuter. Grilla sparrisen på en inte allt för het grill. Krydda den färdiggrillade sparrisen med flingsalt och vitpeppar från kvarn. 

Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en oljad stekpanna. Salta lite på pinjenötterna. Rör ihop senap, honung och vitvinsvinäger till en smet. Mixa oljorna med rucolasalladen. rör ned den gröna oljan långsamt, droppvis. Smaka av med salt, vitpeppar från kvarn och pressad vitlök. Lägg sparris på tallrik, ringla över rucoladressing. Strö över de rostade pinjenötterna, hyvla över parmesanosten. 

Källa: http://www.recept.nu/norbert_lang/smaratter_och_tillbehor/gronsaker__potatis_och_andra_rotfrukter/grillad_vodkamarinerad_sparris_med_rucoladressing/

Renskavskaka med sallad och baconvinägrett

skickad 19 okt. 2013 06:01 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 19 okt. 2013 07:42 ]

Ingredienser för 4 pers.

  • 150-200 g rökt tärnad renstek 
  •  2 msk smör 
  •  1 vitlöksklyfta 
  •  200 g kokt tärnad potatis 
  •  1 liten rödlök, skivad 
  •  50-75 g färsk spenat 
  •  100 g tärnad västerbottenost 
  •  7 ägg salt och vitpeppar 

 Baconvinägrett: 

  •  2 dl olivolja 
  •  1 schalottenlök 
  •  1 vitlöksklyfta 
  •  1/2-3/4 dl risvinsvinäger 
  •  1 msk dijonsenap 
  •  1/4 dl sojasås 
  •  1 msk persilja, hackad 
  •  msk rumstempererat smör 
  •  4 skivor bacon, fint tärnat, stekt
 Tillbehör: Blandsallad

Gör så här

Fräs löken, vitlöken och potatisen. Rensa spenaten. Fräs den snabbt i pannan tillsam-mans med potatisblandningen, salta.Vispa upp äggen. Blanda med osten och rensteken. Smaka av med salt och peppar Slå äggblandningen över potatisen. Låt blandningen stanna till i pannan utan att brännas vid och sätt in den 10-15 minuter i 125 °C i ugn. Skär upp kakan i tårtbitar Servera med sallad och baconvinägrett.

Baconvinägrett
Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Stek baconskivorna och tärna den efter stekning. Blanda med persiljan och löken. Blanda olja, risvinsvinäger och soja. Värm upp i kastrull och vispa ner smöret. Kör i mixer. Häll vätskan över de övriga ingredienserna. Tips: För en matigare rätt, servera någon skiva rökt renstek till.

Källa: Gert Klötzke

Pinchos

skickad 19 okt. 2013 04:41 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 19 okt. 2013 07:32 ]

De här salta och pikanta spetten serveras till drinkar i Spanien. De är perfekta små godbitar att servera innan man intar en stor måltid.

Ingredienser 12 st.

  • 12 sardellfiléer, på burk eller marinerade, avrunna 
  • 12 kaprisäpplen
  • 12 cornichoner

Gör så här

Rulla ihop sardellfileerna och trä upp dem på en cocktailpinne eller tandpetare.Trä sedan upp ett kaprisäpple och l cornichon på samma pinne och servera.

Recept från boken 500 små rätter av Susannah Blake

Crostini med ärtmos & prosciutto

skickad 19 okt. 2013 04:28 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 19 okt. 2013 07:33 ]

Köp en lång och smal baguette till dessa crostini. Får du bara tag i tjockare varianter, dela då skivorna till lagom stora bitar. 

Ingredienser 12 st.

    • 2 schalottenlökar, finhackade 
  • 12 tunna baguettfiskivor 
  • 2 msk olivolja, extra att ringla över 
  • 1 vitlöksklyfta. delad i två halvor 
  • 2 1/2 dl gröna ärtor, frysta 
  • hackad färsk mynta, att strö över 
  • 2 msk vitt vin 
  • salt och nymald svartpeppar 
  • 3 prosciuttoskivor

Gör så här

Fräs lökhacket i olja i cirka 3 minuter, tills det mjuknat. Häll i ärtor och vin, täck över och låt sjuda i cirka 4 minuter, tills ärtorna är mjuka. 

Skär under tiden varje prosciuttoskiva i fyra delar, till 12 remsor. Lägg ärtor och vin i en matberedare och kört till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. 

Sätt på grillen, rosta brödskivorna så att båda sidorna blir gyllenbruna. Gnid ena sidan av brödet med vitlök, skeda över ärtmoset och avsluta med en vriden skinkstrimla. Ringla gärna över lite mer olja och dra något varv med pepparkvarnen.

Strö över mynta och servera crostinin genast.

Recept från boken 500 små rätter av Susannah Blake

1-10 of 17