Kokboken‎ > ‎Kött‎ > ‎

Slottstek á la Sunvén

skickad 15 okt. 2012 04:46 av Michael Sunvén

En klassisk Slottsstek med gröna ärtor, haricoverts och champinjoner. 
Antal portioner: 6 

Ingredienser

  • 1.5 kg nötstek, ca (fransyska) 
  • 3 st rödlökar, i bitar 
  • 3 st små morötter, i bitar
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 3 st äpple i bitar
  • 1 msk ättika
  • 3-4 dl vatten
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl gröna ärtor
  • 5 dl haricoverts
  • 1 l champinjoner
  • 1 kg potatis
  • smör att steka med.
  • salt, peppar och grillkrydda provencal

Gör så här

Salta, krydda och peppra köttet ordentligt runtom. Bryn i en stekgryta. 

Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, äpplen, ättika och vatten tills det täcker. Låt koka upp. Sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Vänd steken då och då.

Skala potatis och lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten. Förbered tillagningen av gröna ärtor och haricoverts genom att lägga dem i en kastrull med lätt saltat vatten. Stek upp champinjonerna med smör i en stekpanna och ställ dem åt sidan. 

Lite innan det är tid att ta upp köttet kan ni koka upp potatisen.

Ta upp köttet och slå in det i ugnsfolie och låt det vila 10-20 minuter. Tillaga ärtor och haricoverts genom att koka upp i max 5 minuter.

Ta upp grönsaker och stekskyn från pannan och lägg det i en matberedare, mixa tills du får en jämn konsistens. Häll över det mixade innehålet i en kastrull och tillsätt grädde och soja. låt sedan såsen sjuda i 5-10 minuter. 

Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med sås potatis och tillbehör, såsom ärtor, haricoverts och stekt svamp

Comments