Ryggbiff med portersås och timjanslungade grönsaker
Ingredienser för 4 pers.
Ryggbiff
- 800 g ryggbiff
- 1 msk olivolja
- Flingsalt och nymald peppar
Portersås
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 25 g smör
- 1 ,5 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl porter
- 3 msk svartvinbärsgelé
- 5 enbär krossade
- 2 msk kalvfond
- 0,5 msk kinesisk soja
- salt och peppar
Grönsaker
- g nypotatis
- 3 späda morötter, halverade
- 6 gula lökar, halverade
- 6 gröna sparrisar, halverade
- 1 knippe rädisor
- 1 msk hackad timjan
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Gör så här:
Ryggbiff.
Sätt ugnen på 120 grader. Strö ut salt och peppar på en skärbräda. Smörj in köttet i olivolja, rulla sedan köttet i salt och pepparn.Bryn köttet runt om i olja och stek klart i mitten av ugnen till en innertemperatur på 58 grader för rosastekt, det brukar ta ca 1 timme. Använd stektermometer, den ska visa 57 grader för rosastekt kött. Låt köttet vila 5-10 minuter förre servering.
Portersås
Fräs löken i smör och mjöl. Vispa i grädde och porter. Tillsätt svartvinbärsgelé, enbär, timjan, fond och soja. Låt koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Grönsaker
Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten. Tillsätt morötter, lök och sparris de sista fem minuterna av koktiden. Tilsätt rädisorna de sista två minuterna av koktiden. Häll av och blanda med hackad timjan, flingsalt och olivolja. Servera med svartvinbärsgelé och pressgurka.
30 min + 1 tim i ugnen
Receptet hämtat från boken "Halv åtta hemma hos mig" |