Per Morbergs hamburgare med hembakt bröd
Recept justerat av Pålle Månson med tillägg av rökt sidfäsk och råstekta färskpotatis.
Du behöver till 8 pers
Hamburgare
-
1,5 kg nötfärs
- 200 g rökt sidfläsk*
- Salt, efter smak
- Peppar, efter smak
- 4 msk worcestershiresås eller konjak
- olivolja
Tillbehör
- 16 skivor cheddarost
- 200 g rökt sidfläsk*
- 4 stora tomater, skivade
- 4 rödlökar, skurna i ringar
- 5 saltgurka, skuren i fyra delar på längden
- isbergssallat
- fransk senap
- ketchup
- 1 kg nypotatis*
Hamburgerbröd
- 50 g jäst
- 12 dl ljummet vatten
- 4 tsk salt
- 2,6 l vetemjöl
- vatten till pensling
Coleslaw
- 14 dl vitkål, finstrimlad
- 4 st morötter
- 2 liten rödlök, finstrimlad
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 4 msk vispgrädde
- 4 tsk fransk senap
- 2 tsk strösocker
- Salt, efter smak
- Peppar, efter smak
Gör så här
Coleslaw Blanda alla ingredienser i en skål. Rör om väl. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt. Servera hamburgaren med tillbehören samt lite råstekta färskpotatis.
Hamburgerbröd Finfördela jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet.
Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (för hand dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig.
Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen och forma den till lagom stora hamburgerbröd (knåda inte!).
Lägg hamburgerbröden på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter.
Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter.
Låt dem svalna på galler utan bakduk. Tillbehör Stek upp potatis och sidfläsk Hamburgare Lägg köttfärs i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen. Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti. Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup.
Källa: http://www.koket.se/per-morberg/varmratter/kott/per-morbergs-hamburgare-med-hembakt-brod/ |