Kokboken‎ > ‎Kött‎ > ‎Köttfärs‎ > ‎

Hallings kåldolmar med ugnsbakade rotfrukter och rödvisås

skickad 28 apr. 2017 10:03 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 1 maj 2017 07:21 ]

Det var en turkisk delegation, som slog sig ner i Stockholm efter 30-åriga kriget som lärde oss svenskar att laga dolmas med citronsås. I brist på vinblad fick man ta kål, vilket gick bra det med. Ända in på 1800-talet serverades kåldolmar med citronsås! Fast i det här receptet lagar vi brunsås.

Hallings kåldolmar

Se länk nedan för rödvinsåsen.

Ingredienser 8 pers.

  • 4 kålhuvuden à 1 1/2 kg 
  • 600 g nötfärs 
  • 600 g fläskfärs 
  • 2 dl ris 
  • 4 dl vatten 
  • 2 buljongtärning 
  • 1 tsk vitpeppar 
  • 2 gul lök 
  • 2 ägg + 2 äggula 
  • 4 dl mjölk 
  • 3 tsk salt 
  • 100 g smör eller margarin 
  • 4 msk mörk sirap 
  • kålspad 
  • 12 dl steksky + kålspad + 2 buljongtärning 
  • 6 dl vispgrädde 
  • 6 msk vetemjöl

Ugnsbakade rotfrukter

  • 3 stora sötpotatis
  • 4 palsternackor
  • 8 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

Koldolmar

  1. Skär ut rotstockarna och koka varje kålhuvud i lättsaltat vatten. Plocka bort bladen efter hand som de blir mjuka och går att ta loss. Spara kålspadet. Finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Koka riset med buljongtärning och vatten under lock ca 20 minuter. Blanda nöt- och fläskfärsen, det kokta riset, vitpeppar, lök, ägg, äggula, mjölk och salt till en lös färs. Lägg 2–3 skedar färs (ca 1/2 dl) på varje kålblad. Gör ett paket av bladet och lägg dolmarna tätt ihop med skarven nedåt i smord ugnssäker form. 
  2. Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla dolmarna med blandningen. Stek i 175°. Vänd efter 40 minuter. Stek ytterligare 20 minuter. Ös dolmarna med lite kålspad om de ser torra ut. Lägg över aluminiumfolie och stek i ytterligare 20 minuter (total stektid blir 80 minuter). 
  3. Ta ut formen och slå försiktigt av stekskyn i en skål. Håll dolmarna varma under folie. Stekskyn använder du till sås: Blanda stekskyn med kålspad så att det blir 6 dl. Sätt till 1 buljongtärning och grädden. Rör ut vetemjölet med lite kallt vatten och vispa ner mjölblandningen i buljongen. Låt såsen koka 3–5 minuter.

Ugnsbakade rotfrukter

  1. Skala alla rotfrukter och dela dem i lika stora bitar (ca: 4 cm * 1 cm) Skala och dela lökarna i ungefär samma storlek som rotfrukterna.
  2. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt. Hacka och strö över med rosmarin och olivolja.
  3. Sätt in i ugnen och baka i 200 grader i ca: 40 min
  4. Ta ut plåten från ugnen och krydda med salt och peppar.

Recept på rödvinsås hittar ni här

Källa koldolmar: http://www.koket.se/hallings-kaldolmar

Comments