Det var en turkisk delegation, som slog sig ner i Stockholm efter 30-åriga kriget som lärde oss svenskar att laga dolmas med citronsås. I brist på vinblad fick man ta kål, vilket gick bra det med. Ända in på 1800-talet serverades kåldolmar med citronsås! Fast i det här receptet lagar vi brunsås. Se länk nedan för rödvinsåsen.
Ingredienser 8 pers.
- 4 kålhuvuden à 1 1/2 kg
- 600 g nötfärs
- 600 g fläskfärs
- 2 dl ris
- 4 dl vatten
- 2 buljongtärning
- 1 tsk vitpeppar
- 2 gul lök
- 2 ägg + 2 äggula
- 4 dl mjölk
- 3 tsk salt
- 100 g smör eller margarin
- 4 msk mörk sirap
- kålspad
- 12 dl steksky + kålspad + 2 buljongtärning
- 6 dl vispgrädde
- 6 msk vetemjöl
Ugnsbakade rotfrukter
- 3 stora sötpotatis
- 4 palsternackor
- 8 morötter
- 2 gula lökar
- 2 msk olivolja
- 3 kvistar färsk rosmarin
- Flingsalt och svartpeppar
Gör så här
Koldolmar
- Skär ut rotstockarna och koka varje kålhuvud i lättsaltat vatten. Plocka bort bladen efter hand som de blir mjuka och går att ta loss. Spara kålspadet. Finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Koka riset med buljongtärning och vatten under lock ca 20 minuter. Blanda nöt- och fläskfärsen, det kokta riset, vitpeppar, lök, ägg, äggula, mjölk och salt till en lös färs. Lägg 2–3 skedar färs (ca 1/2 dl) på varje kålblad. Gör ett paket av bladet och lägg dolmarna tätt ihop med skarven nedåt i smord ugnssäker form.
- Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla dolmarna med blandningen. Stek i 175°. Vänd efter 40 minuter. Stek ytterligare 20 minuter. Ös dolmarna med lite kålspad om de ser torra ut. Lägg över aluminiumfolie och stek i ytterligare 20 minuter (total stektid blir 80 minuter).
- Ta ut formen och slå försiktigt av stekskyn i en skål. Håll dolmarna varma under folie. Stekskyn använder du till sås: Blanda stekskyn med kålspad så att det blir 6 dl. Sätt till 1 buljongtärning och grädden. Rör ut vetemjölet med lite kallt vatten och vispa ner mjölblandningen i buljongen. Låt såsen koka 3–5 minuter.
Ugnsbakade rotfrukter
- Skala alla rotfrukter och dela dem i lika stora bitar (ca: 4 cm * 1 cm) Skala och dela lökarna i ungefär samma storlek som rotfrukterna.
- Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt. Hacka och strö över med rosmarin och olivolja.
- Sätt in i ugnen och baka i 200 grader i ca: 40 min
- Ta ut plåten från ugnen och krydda med salt och peppar.
Recept på rödvinsås hittar ni här
Källa koldolmar: http://www.koket.se/hallings-kaldolmar |