Kokboken‎ > ‎Kött‎ > ‎

Köttfärs


Hallings kåldolmar med ugnsbakade rotfrukter och rödvisås

skickad 28 apr. 2017 10:03 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 1 maj 2017 07:21 ]

Det var en turkisk delegation, som slog sig ner i Stockholm efter 30-åriga kriget som lärde oss svenskar att laga dolmas med citronsås. I brist på vinblad fick man ta kål, vilket gick bra det med. Ända in på 1800-talet serverades kåldolmar med citronsås! Fast i det här receptet lagar vi brunsås.

Hallings kåldolmar

Se länk nedan för rödvinsåsen.

Ingredienser 8 pers.

  • 4 kålhuvuden à 1 1/2 kg 
  • 600 g nötfärs 
  • 600 g fläskfärs 
  • 2 dl ris 
  • 4 dl vatten 
  • 2 buljongtärning 
  • 1 tsk vitpeppar 
  • 2 gul lök 
  • 2 ägg + 2 äggula 
  • 4 dl mjölk 
  • 3 tsk salt 
  • 100 g smör eller margarin 
  • 4 msk mörk sirap 
  • kålspad 
  • 12 dl steksky + kålspad + 2 buljongtärning 
  • 6 dl vispgrädde 
  • 6 msk vetemjöl

Ugnsbakade rotfrukter

  • 3 stora sötpotatis
  • 4 palsternackor
  • 8 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

Koldolmar

  1. Skär ut rotstockarna och koka varje kålhuvud i lättsaltat vatten. Plocka bort bladen efter hand som de blir mjuka och går att ta loss. Spara kålspadet. Finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Koka riset med buljongtärning och vatten under lock ca 20 minuter. Blanda nöt- och fläskfärsen, det kokta riset, vitpeppar, lök, ägg, äggula, mjölk och salt till en lös färs. Lägg 2–3 skedar färs (ca 1/2 dl) på varje kålblad. Gör ett paket av bladet och lägg dolmarna tätt ihop med skarven nedåt i smord ugnssäker form. 
  2. Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla dolmarna med blandningen. Stek i 175°. Vänd efter 40 minuter. Stek ytterligare 20 minuter. Ös dolmarna med lite kålspad om de ser torra ut. Lägg över aluminiumfolie och stek i ytterligare 20 minuter (total stektid blir 80 minuter). 
  3. Ta ut formen och slå försiktigt av stekskyn i en skål. Håll dolmarna varma under folie. Stekskyn använder du till sås: Blanda stekskyn med kålspad så att det blir 6 dl. Sätt till 1 buljongtärning och grädden. Rör ut vetemjölet med lite kallt vatten och vispa ner mjölblandningen i buljongen. Låt såsen koka 3–5 minuter.

Ugnsbakade rotfrukter

  1. Skala alla rotfrukter och dela dem i lika stora bitar (ca: 4 cm * 1 cm) Skala och dela lökarna i ungefär samma storlek som rotfrukterna.
  2. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt. Hacka och strö över med rosmarin och olivolja.
  3. Sätt in i ugnen och baka i 200 grader i ca: 40 min
  4. Ta ut plåten från ugnen och krydda med salt och peppar.

Recept på rödvinsås hittar ni här

Källa koldolmar: http://www.koket.se/hallings-kaldolmar

Per Morbergs hamburgare med hembakt bröd

skickad 5 maj 2016 06:46 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 7 maj 2016 06:15 ]

Per Morbergs hamburgare med hembakt bröd Recept justerat av Pålle Månson med tillägg av rökt sidfäsk och råstekta färskpotatis. 

Du behöver till 8 pers

Hamburgare

  • 1,5 kg nötfärs
  • 200 g rökt sidfläsk*
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 4 msk worcestershiresås eller konjak
  • olivolja

Tillbehör

  • 16 skivor cheddarost
  • 200 g rökt sidfläsk*
  • 4 stora tomater, skivade
  • 4 rödlökar, skurna i ringar
  • 5 saltgurka, skuren i fyra delar på längden
  • isbergssallat
  • fransk senap
  • ketchup
  • 1 kg nypotatis*

 Hamburgerbröd 

  • 50 g jäst
  • 12 dl ljummet vatten
  • 4 tsk salt
  • 2,6 l vetemjöl
  • vatten till pensling

Coleslaw

  • 14 dl vitkål, finstrimlad
  • 4 st morötter
  • 2 liten rödlök, finstrimlad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 4 msk vispgrädde
  • 4 tsk fransk senap
  • 2 tsk strösocker
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här 

Coleslaw
Blanda alla ingredienser i en skål. Rör om väl. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt. Servera hamburgaren med tillbehören samt lite råstekta färskpotatis.

Hamburgerbröd
Finfördela jästen i en bunke. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (för hand dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen och forma den till lagom stora hamburgerbröd (knåda inte!). Lägg hamburgerbröden på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter. Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Tillbehör
Stek upp potatis och sidfläsk

Hamburgare
Lägg köttfärs i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen. Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti. Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup.

Källa: http://www.koket.se/per-morberg/varmratter/kott/per-morbergs-hamburgare-med-hembakt-brod/

Syster Steens supergoda köttbullar

skickad 4 nov. 2013 11:15 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 21 dec. 2013 10:25 av Michael Sunvén ]

Supergoda köttbullar

  • 750 gr köttfärs
  • 3 buljongtärningar
  • 2 dl grädde
  • 1 riven lök.
  • Vitpeppar och kryddpeppar efter behag (DoDo lagt till)

Smält buljongtärningarna i 1 dl vatten. Lägg köttfärsen i en bunke blanda ner grädde, lök och buljongvätskan, rör om. klart. Gör bullar eller biffar. Man misslyckas aldrig.

OBS!!! Ta bara 1 dl grädde om ni använder vanlig blandfärs!

Har man viltfärs är det ett kanonbra alternativ att använda, saftiga och fina blir dom. Använder du fläskfärs, så ta mindre vatten och grädde, den är ju fetare och avger mer vätska.

Chili con carne

skickad 20 okt. 2013 07:30 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 20 okt. 2013 07:31 ]

Chili con carne en god köttfärsrätt gjord på nötfärs.

Ingredienser för 4 pers 

  • 500 gram nötfärs 
  • 2 st gul lök(ar) 
  • 2 msk matfett 
  • 1,5 st grön paprika
  • 1 burk(ar) krossade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 st köttbuljongtärning(ar)
  • 0,5 msk chilipeppar
  • 1,5 st vitlöksklyfta(or)
  • 1 tsk mejram salt och peppar 
  • 1 burk(ar) vita bönor, kokta
  • 2 dl gräddfil
  • Tortillachips

Gör så här

1. Skala och hacka löken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Bryn löken i lite matfett på svag värme. Rör ner färsen och paprikan. Bryn alltsammans några minuter.

2. Lägg i resten av ingredienserna och kryddorna utom bönorna. Var försiktig med chilipeppar om grytan inte ska bli för stark. Koka grytan livligt utan lock ca 10 minuter. Rör om ofta. När det mesta av vätskan har kokat in, häll i bönorna och smaka av med salt och peppar.

3. Låt alltsammans bli genomvärmt. Servera med tortillachips och lite gräddfil.

Tillagning ca 15 minuter

1-4 of 4