Helt oslagbar kombination och mycket lättare att laga än det låter.
Ingredienser för 6 pers.
Persiljeblandning:
- 1 tvättad citron, skalet
- 1 dl bladpersilja
- 2 vitlöksklyftor (skalade)
- 1/2 röd chili (urkärnad)
Rotfruktsbea:
- 500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)
- 7 kvistar färsk dragon
- 1/2 dl vittvinsvinäger
- 100 g smör
salt och peppar
Lammfilé:
- 2 lammfiléer (a ca 400 g)
- Olivolja och smör (till stekning)
- Nymalen svartpeppar.
Vitlöksfrästa böner med rökt sidfläsk:
- 3 cm färsk ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 200 g rökt sidfläsk
- 2 msk olivolja
- 400 g haricotsverts (frysta eller färska)
- 1 liten nypa chiliflakes, flingsalt nymalen svartpeppar
Gör så här
persiljeblandningen: Skala citronen runt med potatisskalare utan att få med det vita. Hacka citronskal, persilja, vitlök och chili, blanda alltsammans.
Skala rotfrukterna och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Ta bladen från dragonkvistarna, lägg åt sidan. Sjud stjälkarna i vinäger. Låt en tredjedel av vinägern koka bort och ställ åt sida.
Putsa köttet. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Bryn köttet runt om så att det får färg. Hit kan du förbereda.
Mixa rotfrukterna. Tillsätt vinägerreduktionen och de färska dragonbladen. Smaka av med salt och peppar. Täck över så det håller sig hyffsat varmt. Stek färdigt köttet i pannan på lägsta möjliga värme (eller i 125° i ugnen) tills innertemperaturen är 60-70° (rosa till genomstekt).
Rulla filéerna i persiljeblandningen. Låt vila någon minut, skiva och servera med försiktigt uppvärmd rotfruktsbea och vitlöksfrästa böner. Tips! Har du bara morötter i bean blir den läckert knallorange.
Skala och finhacka ingefäran och vitlöken. Skär fläsket i strimlor eller tärningar. Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wok. Fräs fläsket på medelvärme tills det får färg. Tillsätt ingefära och vitlök och fräs ytterligare en stund utan att bränna vitlöken. Hit kan du förbereda. Tillsätt haricotsverts, chiliflakes, flingsalt och peppar. Fräs ett par minuter tills bönerna får lite färg men fortfarande är spänstiga. Servera till lammfilén.