Kokboken‎ > ‎Kött‎ > ‎

Grillad Oxfilé med madeirasås

skickad 8 juni 2014 10:35 av Michael Sunvén

Ingredienser 4 pers

Rödvinsmarinad

  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl rödvin
  • 4 tsk finhackad färsk dragon eller torkad dragon (4 tsk färsk motsvarar 2 tsk torkad) 
  • 2 tsk finhackad färsk timjan eller torkad timjan (2 tsk färsk motsvarar 1 tsk torkad)1 krossat lagerblad 1 tsk grovmalen svartpeppar

MADEIRASÅS

  • 4 st schalottenlökar
  • 1 st liten morot
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 dl Madeira
  • 4 msk kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk smör

Gör så här 

Rödvinsmarinad 

Skala och finhacka rödlök och vitlöksklyfta. Blanda med rödvin, finhackad dragon, finhackad timjan, krossat lagerblad och grovmalen svartpeppar. 

Tips: Passar bra till att möra kött som rostas och innanlår av nöt. För att marinaden ska ge bra mörning bör råvaran marinera i minst 6 timmar. 

Madeirasås 

Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde. 

Källa Rödvinsmarinad: http://www.ica.se/recept/rodvinsmarinad-712619/ 
Källa Madeirasås: http://www.recept.nu/per-morberg/varmratter/kott/oxfile-wellington-med-madeirasas/

Comments