skickad 5 maj 2016 03:40 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 5 maj 2016 03:44
]
Ingredienser 4 pers
- 500 g kalvfilé, 4 bitar
- 500 g oxfilé, 4 bitar
- 4 skivor färsk tryffel (kan absolut uteslutas)
- smör till stekning
- Flingsalt och nymald svartpeppar
Tryffelsås
- 2 msk schalottenlök, finhackad
- 1 st liten morot, tärnad i små tärningar
- 0,5 tsk vitpeppar, krossad
- 2 msk smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 2 dl stark köttbuljong
- 1 dl rödvin
- 1 msk soja
- 1 tsk socker
- salt
- 1 tsk tryffelolja
Bearnaise
- 1 st schalottenlök
- 2 msk färsk dragon, hackad
- 0,5 dl rödvins- eller sherryvinäger
- 0,5 tsk vitpeppar, krossad
- 2 st äggulor
- 100 g smör skuren i tärningar
- salt och nymalen vitpeppar
- Bönknyten
- 150 g gröna bönor, färska
- 4 skivor bacon, av god kvalitet
- 1 tsk smör
Gör så här
Börja med bearnaisesåsen.
Hacka schalottenlöken lägg hacket i en liten kastrull tillsammans med dragonen.
Häll på vinäger och tillsätt peppar.
Låt koka till nästan all vätska är borta.
Ta av från plattan och låt svalna.
Häll vinägerblandningen i en värmetålig skål.
Vispa ner äggulorna.
Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten (det får inte koka för då skär sig såsen).
Släpp ner en tärning smör och vispa ordentligt.
Fortsätt med en tärning i taget och vispa däremellan.
Smaka av med salt och peppar.
Fortsätt med tryffelsåsen
Fräs lök, morot och peppar i smör ett par minuter.
Pudra över mjöl, vispa ihop och fräs snabbt.
Vispa ner buljong och vin.
Tillsätt soja och låt sjuda i 2-3 minuter.
Smaka av med socker och lite salt.
Sila såsen, smaka av med tryffelolja.
Gör bönknytena
Förväll bönorna 2-3 minuter i lättsaltat vatten.
Dela upp dem i fyra knippen och rulla en baconskiva runt varje.
Stek dem lätt runtom i lite smör så baconet får färg.
Stek köttet
Putsa filéerna krydda dem med salt och peppar.
Stek i smör cirka 2 minuter på varje sida.
Servera
Lägg upp en oxfilébit och en kalvfilébit på fyra fina tallrikar.
Skeda över tryffelsås på ena oxfilén, toppa eventuellt med en skiva färsk tryffel och lägg bearnaise på kalvfilén.
Servera med bönknytena.
Strö över lite flingsalt och drag några varv med pepparkvarnen
Källa: http://www.koket.se/le-parfait/varmratter/kott/file-mignon-black-and-white |
skickad 8 juni 2014 10:35 av Michael Sunvén
Ingredienser 4 pers
Rödvinsmarinad
- 1/2 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl rödvin
- 4 tsk finhackad färsk dragon eller torkad dragon (4 tsk färsk motsvarar 2 tsk torkad)
- 2 tsk finhackad färsk timjan eller torkad timjan (2 tsk färsk motsvarar 1 tsk torkad)1 krossat lagerblad 1 tsk grovmalen svartpeppar
MADEIRASÅS
- 4 st schalottenlökar
- 1 st liten morot
- 1 knippe bladpersilja
- 1 dl Madeira
- 4 msk kalvfond
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk smör
Gör så här
Rödvinsmarinad
Skala och finhacka rödlök och vitlöksklyfta. Blanda med rödvin, finhackad dragon, finhackad timjan, krossat lagerblad och grovmalen svartpeppar.
Tips: Passar bra till att möra kött som rostas och innanlår av nöt. För att marinaden ska ge bra mörning bör råvaran marinera i minst 6 timmar.
Madeirasås
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.
Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
Källa Rödvinsmarinad: http://www.ica.se/recept/rodvinsmarinad-712619/
Källa Madeirasås: http://www.recept.nu/per-morberg/varmratter/kott/oxfile-wellington-med-madeirasas/ |
skickad 8 juni 2014 10:12 av Michael Sunvén
Ingredienser 6 pers
- 2-3 lammracks eller 15-18 lammkotletter
- olja till grillpannan
- 10 st rejäla kvistar färsk rosmarin
MARINAD:
- 1.5 dl olivolja
- 2 msk dijonsenap
- 1 dl flytande honung
- 5 st vitlöksklyftor
- 1 st lime, saften
TILL SERVERING:
Klyftpotatis
ugnsbakade rotfrukter
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Marinera lammracksen i minst 2 timmar. Vänd dem ibland. Sätt ugnen på 200°.Hetta upp en grillpanna. Grilla lammracksen i lite olja i 5-8 minuter på varje sida så att de får fin färg. Lägg dem sedan i ugnsfast form och häll över det som är kvar av marinaden.
Halvera rosmarinkvistarna så att de blir fler. Skär med en kniv längs varje ben och stick in rosmarin lite här och var mellan kotlettbenen. Sätt in formen i ugnen i 8-10 minuter. Tag sedan ut lammracksen och linda in dem i folie. Lägg tillbaka foliepaketet i formen och låt steka ytterligare 15 minuter. Låt vila. Skär upp i kotletter och servera med klyftpotatis och ugnsbakade rotfrukter.
Källa: http://www.recept.nu/monika_ahlberg/varmratter/kott/lammracks/ |
skickad 1 nov. 2013 11:09 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 1 nov. 2013 11:11
]
Ingredienser för 6 pers.
- 900 gr fläskfilé
- 2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
- 2 röda paprikor
- 1 liten burk syltlök
- 1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
- 1-2 dl svarta oliver
- vitlöksklyfta/klyftor efter behag
- smör
- salt och svartpeppar
- vetemjöl att reda av med
- 5 dl matlagningsgrädde
Gör så här
1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor. 2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver. 3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet. 5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden. 6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.
Serveras med fördel till pressad potatis och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis eller ris. Recept från http://www.tasteline.com/Recept/Kreolsk_gryta_med_flaskfile_och_heta_korvar |
skickad 20 okt. 2013 07:40 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 20 okt. 2013 09:32
]
Mustig köttgryta med rödvin och vitlök
Ingredienser för 4 pers.
- 900 gram oxgrytbitar
- 1 paket bacon
- 1 st röd paprika
- 2 st gula lökar
- 10 st champinjoner
- 3 st morötter
- 1,5 dl vatten
- 2 dl grädde
- 1 dl rödvin
- 2 msk Touch of Taste Oxfond med Rödvin
- 1 nypa(or) timjan
- 1 nypa salt och peppar
Gör så här
1. Dela grytbitarna i mindre delar ca: 1.5 * 1.5 cm stora bitar. Skär lök, bacon och paprika i bitar och fräs tillsammans med champinjonerna i en gryta.
2. Lägg upp på fat och bryn köttet i samma gryta. Häll på vatten och fond, låt koka under lock. efter halva tiden tillsätter ni morötterna och mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset, grädde och timjan.
3. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond.
Servera med potatis och grönsallad.
Tillagning ca 2 tim |
skickad 9 maj 2013 04:52 av Michael Sunvén
Antal portioner: 8. Färdigt på ca: 40 minIngredienser- 1200 g kalvfilé
- salt
- vitpeppar
- vetemjöl
- 16 st sparrisar
- 16 st hummerklor
- 8 skivor svart tryffel eller tryffelersättning
- choronsås (tomatiserad bearnaisesås):
- 6 st äggulor
- 300 g smör
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- salt
- 4 kvistar färsk dragon
- 8 kvistar persilja
Gör så här1. Skär kalvfilén i 4 bitar och banka ut dem till runda plattor cirka 2 centimeter tjocka.2. Salta och peppra köttet runt om och vänd i mjöl. Stek dem vackert bruna och låt vila. Håll varmt. 3. Choronsåsen: Smält smöret. Vispa ner tomatpurén i äggulorna i en annan kastrull. 4. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra på låg värme. Vispa hela tiden tills äggblandningen når en temperatur på 37 grader. Det ska bli luftigt. 5. Kolla temperaturen på smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). När de båda koken har samma temperatur, vispa ner smöret i äggen i en tunn stråle. 6. Salta och krydda med dragon och persilja. 7. Koka sparrisen 3 minuter i lättsaltat vatten och en klick smör. Skala hummerklorna. 8. Lägg upp kalvfiléerna på varma tallrikar. Garnera med sparrisen, hummerklorna, såsen och tryffeln. Servera med råstekta potatis. Källa: http://www.recept.nu/pelle_johansson/varmratter/kott/kalvfile_oscar/ |
skickad 15 okt. 2012 04:46 av Michael Sunvén
En klassisk Slottsstek med gröna ärtor, haricoverts och champinjoner. Antal portioner: 6 Ingredienser
-
1.5 kg nötstek, ca (fransyska)
- 3 st rödlökar, i bitar
- 3 st små morötter, i bitar
- 6 st kryddpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 3 st äpple i bitar
- 1 msk ättika
- 3-4 dl vatten
- 5 dl vispgrädde
- 5 dl gröna ärtor
- 5 dl haricoverts
- 1 l champinjoner
- 1 kg potatis
- smör att steka med.
- salt, peppar och grillkrydda provencal
Gör så här
Salta, krydda och peppra köttet ordentligt runtom. Bryn i en stekgryta.
Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, äpplen, ättika och vatten tills det täcker. Låt koka upp. Sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Vänd steken då och då.
Skala potatis och lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten. Förbered tillagningen av gröna ärtor och haricoverts genom att lägga dem i en kastrull med lätt saltat vatten. Stek upp champinjonerna med smör i en stekpanna och ställ dem åt sidan.
Lite innan det är tid att ta upp köttet kan ni koka upp potatisen.
Ta upp köttet och slå in det i ugnsfolie och låt det vila 10-20 minuter. Tillaga ärtor och haricoverts genom att koka upp i max 5 minuter.
Ta upp grönsaker och stekskyn från pannan och lägg det i en matberedare, mixa tills du får en jämn konsistens. Häll över det mixade innehålet i en kastrull och tillsätt grädde och soja. låt sedan såsen sjuda i 5-10 minuter.
Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med sås potatis och tillbehör, såsom ärtor, haricoverts och stekt svamp |
skickad 13 okt. 2012 13:07 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 13 okt. 2012 13:51
]
Helt oslagbar kombination och mycket lättare att laga än det låter.
Tid· 55 minuter
Ingredienser för 6 pers.
Persiljeblandning:
- 1 tvättad citron, skalet
- 1 dl bladpersilja
- 2 vitlöksklyftor (skalade)
- 1/2 röd chili (urkärnad)
Rotfruktsbea:
- 500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)
- 7 kvistar färsk dragon
- 1/2 dl vittvinsvinäger
- 100 g smör
salt och peppar
Lammfilé:
- 2 lammfiléer (a ca 400 g)
- Olivolja och smör (till stekning)
- Nymalen svartpeppar.
Vitlöksfrästa böner med rökt sidfläsk:
- 3 cm färsk ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 200 g rökt sidfläsk
- 2 msk olivolja
- 400 g haricotsverts (frysta eller färska)
- 1 liten nypa chiliflakes, flingsalt nymalen svartpeppar
Gör så här
persiljeblandningen: Skala citronen runt med potatisskalare utan att få med det vita. Hacka citronskal, persilja, vitlök och chili, blanda alltsammans. Skala rotfrukterna och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Ta bladen från dragonkvistarna, lägg åt sidan. Sjud stjälkarna i vinäger. Låt en tredjedel av vinägern koka bort och ställ åt sida. Putsa köttet. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Bryn köttet runt om så att det får färg. Hit kan du förbereda. Mixa rotfrukterna. Tillsätt vinägerreduktionen och de färska dragonbladen. Smaka av med salt och peppar. Täck över så det håller sig hyffsat varmt. Stek färdigt köttet i pannan på lägsta möjliga värme (eller i 125° i ugnen) tills innertemperaturen är 60-70° (rosa till genomstekt). Rulla filéerna i persiljeblandningen. Låt vila någon minut, skiva och servera med försiktigt uppvärmd rotfruktsbea och vitlöksfrästa böner. Tips! Har du bara morötter i bean blir den läckert knallorange. Skala och finhacka ingefäran och vitlöken. Skär fläsket i strimlor eller tärningar. Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wok. Fräs fläsket på medelvärme tills det får färg. Tillsätt ingefära och vitlök och fräs ytterligare en stund utan att bränna vitlöken. Hit kan du förbereda. Tillsätt haricotsverts, chiliflakes, flingsalt och peppar. Fräs ett par minuter tills bönerna får lite färg men fortfarande är spänstiga. Servera till lammfilén. |
skickad 20 maj 2012 03:43 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 21 maj 2012 00:45
]
Ryggbiff med portersås och timjanslungade grönsaker
Ingredienser för 4 pers.
Ryggbiff
- 800 g ryggbiff
- 1 msk olivolja
- Flingsalt och nymald peppar
Portersås
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 25 g smör
- 1 ,5 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl porter
- 3 msk svartvinbärsgelé
- 5 enbär krossade
- 2 msk kalvfond
- 0,5 msk kinesisk soja
- salt och peppar
Grönsaker
- g nypotatis
- 3 späda morötter, halverade
- 6 gula lökar, halverade
- 6 gröna sparrisar, halverade
- 1 knippe rädisor
- 1 msk hackad timjan
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Gör så här:
Ryggbiff.
Sätt ugnen på 120 grader. Strö ut salt och peppar på en skärbräda. Smörj in köttet i olivolja, rulla sedan köttet i salt och pepparn.Bryn köttet runt om i olja och stek klart i mitten av ugnen till en innertemperatur på 58 grader för rosastekt, det brukar ta ca 1 timme. Använd stektermometer, den ska visa 57 grader för rosastekt kött. Låt köttet vila 5-10 minuter förre servering.
Portersås
Fräs löken i smör och mjöl. Vispa i grädde och porter. Tillsätt svartvinbärsgelé, enbär, timjan, fond och soja. Låt koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Grönsaker
Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten. Tillsätt morötter, lök och sparris de sista fem minuterna av koktiden. Tilsätt rädisorna de sista två minuterna av koktiden. Häll av och blanda med hackad timjan, flingsalt och olivolja. Servera med svartvinbärsgelé och pressgurka.
30 min + 1 tim i ugnen
Receptet hämtat från boken "Halv åtta hemma hos mig" |
skickad 4 sep. 2011 08:26 av Michael Sunvén
Skinkschnitzel med paprikabönor Ingredienser för 4 pers - 500 gram skinnschnitzel
- 1 msk smör
- 1 st gul lök(ar)
- 1 msk rapsolja
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk curry
- 1,5 msk tomatpuré
- 2 dl crèam fraiche fresh
- 5 dl röda bönor, kokta
- 1 st paprika, grön
- 1 st paprika, grön
- 1,5 msk grönsaksfond
- salt och peppar
- chilipulver
Gör så här1. Finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Stek i rapsolja utan att de får färg. Tillsätt paprikapulver, chilipulver, curry och tomatpuré. Fräs detta en stund och tillsätt sedan minifraiche. Låt koka 10 minuter 2. Tillsätt bönorna och värm. Stek skinkschnitzlarna i lite smör. Krydda med salt och peppar. Servera köttet med paprikabönor. Tillagning ca 30 minuter |
|