Kokboken‎ > ‎Förrätt‎ > ‎

Vårens nässelsoppa

skickad 3 maj 2015 06:33 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 10 maj 2015 08:34 ]
Sommarens nässelsoppa

Ingredienser 8 pers

  • ca 4 l nyplockade, späda nässlor
  • ca 2 l vatten
  • salt
  • 2 msk margarin
  • 6 msk vetemjöl
  • 4 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
  • 2 dl grädde
  • ev 6 msk torr sherry
  • 4 msk finhackad lök
  • 4 msk hackad gräslök 
  • 8 hårdkokta ägghalvor till servering 

Gör så här

  1. Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
  2. Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
  3. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. 
  4. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry. 
  5. Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. 
  6. Strö över lite gräslök. Servera gärna tillsammans med Valnötsbröd.
Comments