En trevlig liten smårätt som har god smak av sparris. Lätt och elegant med frasig smördeg som fylls med räkor, sparris och Ost. Det är en riktigt god smakkombo som
får ett extra lyft av en fänkålssallad
Ingredienser 8 pers. tid: 25 minuter
- 8 smördegsplattor, halvtinade
- 2 ägg, söndervispat
- 160 g gruyéreost
- 160 g parmesan + till hyvling
- 800 g skalade räkor
cirka
- 900 g grön sparris
- Olivolja till pensling
- Dillvippor
FÄNKÅLSSALLAD
- 4 fänkål
- 4 äpple
- 100 g hasselnötter, hackade
CITRONDRESSING
- 2 msk pressad citron
- 6 msk olivolja
- salt och nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degplattorna till 10x30 cm. Skåra runt varje
platta cirka 1 cm från kanten. Skär inte igenom degen.
- Pensla smördegen med ägget.
- Finriv de båda ostsorterna och blanda dem. Fördela osten över smördegen innanför den skårade kanten.
- Fördela hälften av räkorna på plattorna. Skölj och torka sparrisen. Bryt eller skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Lägg 4-5 sparrisar på Varje platta. Pensla sparris och räkor med olivolja. Peppra lätt. Grädda mitt i ugnen l5—18 minuter.
- Fänkålssallad: Skölj fänkålen och skiva den mycket tunt. Skölj, halvera och kärna ur äpplet. Skiva det också mycket tunt.
Citrondressing
Blanda och häll den över fänkålssallad. Strö över nötter.
Servering
Strö över resten av räkorna och dill på de nygräddade flanen och hyvla över parmesanost. |