Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjonäs
Fira in det nya året med denna lyxiga och fenomenala rätt. Kungskrabban och pilgrimsmusslorna kommer att bli en succé tillsammans med den fräscha melonsalsan och den hemmagjorda rökiga majonnäsen.
Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011.
Ingredienser för 8 pers.
Kungskrabba och pilgrimsmusslor
- 4 paket fryst kungskrabba (à 400 g)
- 4 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
Fräsch melonsalsa
- 4 tomater
- 300 g honungsmelon
- 1 stjälkselleri
- 2 liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 2 salladslök
- 2 tsk flytande honung
- 3 msk färskpressad limejuice
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
ev ett par droppar tabasco
- 4 msk grovhackad koriander
- limeklyfta och koriander till garnering
Rökig majjo
- 4 äggulor
- 4 tsk färskpressad citronjuice
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 4 dl neutral rapsolja
- 1 1/2 krm hickory liquid smoke
Så här gör du
Kungskrabba och pilgrimsmusslor
Dagen före nyårsafton: tina kungskrabba och pilgrimsmusslor i kylen över natten.
Nyårsafton: klipp krabbskalen på längden med sax. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Ställ i kylen.
Halvtimme före servering: ta fram pilgrimsmusslorna ur kylen.
Vid servering: salta och peppra musslorna. Stek dem i en het stekpanna i 1 msk smör och 1/2 msk olja, ca 45 sekunder på varje sida.
Melonsalsa
Dagen före nyårsafton: dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och stjälkselleri i 1/2 cm stora bitar. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och salladslök i tunna strimlor.
Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, olja och salt, blanda runt. Täck och ställ i kylen.
Halvtimme före servering: ta fram salsan. Smaka av och tillsätt ev några droppar tabasco. Blanda ner koriandern.
Majonnäs
Lägg äggulor, färskpressad citronjuice, dijonsenap och salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer.
Tillsätt under vispning/mixning neutral rapsolja i en tunn stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i hickory liquid smoke.
Tips
Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis. Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp. Källa: http://www.ica.se/recept/kungskrabba-och-pilgrimsmusslor-med-frasch-salsa-och-rokig-majjo-714493/ |