Otroligt fräsch sallad till skaldjur.
Ingredienser för 4-6 pers.
- 4 tomater
- 300 g honungsmelon
- 1 stjälkselleri
- 2 liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 2 Salladslök
- 2 tsk flytande honung
- 3 msk färskpressad limejuice ev ett par droppar tabasco
- 4 msk grovhackad koriander
limeklyfta och koriander till garnering
olivolja och salt
Gör så här
- Dagen före. Dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och stjälkselleri i 1/2 Cm Stora bitar. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och Salladslöken i tunna Skivor
- Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, 1 msk olja och 1/2 tsk Salt, blanda runt. Täck och ställ in i kylen.
- Halvtimme före servering. Ta fram Salsan.
Smaka av och tillsätt ev några droppar tabasco, Blanda ner koriandern.
Rökig majonäs
Enkelt, överraskande och gott till skaldjur
Ger ca: 2 dl.
GÖR SÅ HÄR
Lägg 2 äggulor, 2 tsk färskpressad citronjuice, 1 tsk dijonsenap och 1/2 tsk salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer. Tillsätt under vispning/mixning 2 d. neutral rapsolja i en tunn Stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i 3/4 krm hickory liquid smoke (rökextrakt på flaska). Tips! Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis.
Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp,
|