Förrätter eller starters. Vi kan även tipsa om lite drinkar. |
skickad 28 apr. 2017 14:55 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 28 apr. 2017 14:58
]
Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjonäs
Fira in det nya året med denna lyxiga och fenomenala rätt. Kungskrabban och pilgrimsmusslorna kommer att bli en succé tillsammans med den fräscha melonsalsan och den hemmagjorda rökiga majonnäsen.
Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011.
Ingredienser för 8 pers.
Kungskrabba och pilgrimsmusslor
- 4 paket fryst kungskrabba (à 400 g)
- 4 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
Fräsch melonsalsa
- 4 tomater
- 300 g honungsmelon
- 1 stjälkselleri
- 2 liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 2 salladslök
- 2 tsk flytande honung
- 3 msk färskpressad limejuice
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
ev ett par droppar tabasco
- 4 msk grovhackad koriander
- limeklyfta och koriander till garnering
Rökig majjo
- 4 äggulor
- 4 tsk färskpressad citronjuice
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 4 dl neutral rapsolja
- 1 1/2 krm hickory liquid smoke
Så här gör du
Kungskrabba och pilgrimsmusslor
Dagen före nyårsafton: tina kungskrabba och pilgrimsmusslor i kylen över natten.
Nyårsafton: klipp krabbskalen på längden med sax. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Ställ i kylen.
Halvtimme före servering: ta fram pilgrimsmusslorna ur kylen.
Vid servering: salta och peppra musslorna. Stek dem i en het stekpanna i 1 msk smör och 1/2 msk olja, ca 45 sekunder på varje sida.
Melonsalsa
Dagen före nyårsafton: dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och stjälkselleri i 1/2 cm stora bitar. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och salladslök i tunna strimlor.
Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, olja och salt, blanda runt. Täck och ställ i kylen.
Halvtimme före servering: ta fram salsan. Smaka av och tillsätt ev några droppar tabasco. Blanda ner koriandern.
Majonnäs
Lägg äggulor, färskpressad citronjuice, dijonsenap och salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer.
Tillsätt under vispning/mixning neutral rapsolja i en tunn stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i hickory liquid smoke.
Tips
Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis. Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp. Källa: http://www.ica.se/recept/kungskrabba-och-pilgrimsmusslor-med-frasch-salsa-och-rokig-majjo-714493/ |
skickad 28 apr. 2017 13:58 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 28 apr. 2017 14:08
]
Otroligt fräsch sallad till skaldjur.
Ingredienser för 4-6 pers.
- 4 tomater
- 300 g honungsmelon
- 1 stjälkselleri
- 2 liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 2 Salladslök
- 2 tsk flytande honung
- 3 msk färskpressad limejuice ev ett par droppar tabasco
- 4 msk grovhackad koriander
limeklyfta och koriander till garnering
olivolja och salt
Gör så här
- Dagen före. Dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och stjälkselleri i 1/2 Cm Stora bitar. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och Salladslöken i tunna Skivor
- Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, 1 msk olja och 1/2 tsk Salt, blanda runt. Täck och ställ in i kylen.
- Halvtimme före servering. Ta fram Salsan.
Smaka av och tillsätt ev några droppar tabasco, Blanda ner koriandern.
Rökig majonäs
Enkelt, överraskande och gott till skaldjur
Ger ca: 2 dl.
GÖR SÅ HÄR
Lägg 2 äggulor, 2 tsk färskpressad citronjuice, 1 tsk dijonsenap och 1/2 tsk salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer. Tillsätt under vispning/mixning 2 d. neutral rapsolja i en tunn Stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i 3/4 krm hickory liquid smoke (rökextrakt på flaska). Tips! Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis.
Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp,
|
skickad 28 apr. 2017 13:20 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 28 apr. 2017 13:24
]
En trevlig liten smårätt som har god smak av sparris. Lätt och elegant med frasig smördeg som fylls med räkor, sparris och Ost. Det är en riktigt god smakkombo som
får ett extra lyft av en fänkålssallad
Ingredienser 8 pers. tid: 25 minuter
- 8 smördegsplattor, halvtinade
- 2 ägg, söndervispat
- 160 g gruyéreost
- 160 g parmesan + till hyvling
- 800 g skalade räkor
cirka
- 900 g grön sparris
- Olivolja till pensling
- Dillvippor
FÄNKÅLSSALLAD
- 4 fänkål
- 4 äpple
- 100 g hasselnötter, hackade
CITRONDRESSING
- 2 msk pressad citron
- 6 msk olivolja
- salt och nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degplattorna till 10x30 cm. Skåra runt varje
platta cirka 1 cm från kanten. Skär inte igenom degen.
- Pensla smördegen med ägget.
- Finriv de båda ostsorterna och blanda dem. Fördela osten över smördegen innanför den skårade kanten.
- Fördela hälften av räkorna på plattorna. Skölj och torka sparrisen. Bryt eller skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Lägg 4-5 sparrisar på Varje platta. Pensla sparris och räkor med olivolja. Peppra lätt. Grädda mitt i ugnen l5—18 minuter.
- Fänkålssallad: Skölj fänkålen och skiva den mycket tunt. Skölj, halvera och kärna ur äpplet. Skiva det också mycket tunt.
Citrondressing
Blanda och häll den över fänkålssallad. Strö över nötter.
Servering
Strö över resten av räkorna och dill på de nygräddade flanen och hyvla över parmesanost. |
skickad 5 maj 2016 06:30 av Michael Sunvén
Grillade havskräftor serveras med citron- och dragonsmör. Smöret till kräftorna är underbart. Och det funkar fint till bakpotatis och färskpotatis också. Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.
Du behöver till 8 pers.
Havskräftor
- 24 st havskräftor, råa
- 2 msk fänkålsfrön
- salt, efter smak
- peppar, efter smak
- rapsolja till pensling
Citron- och dragonsmör- 300 g smör, rumsvarmt
- 4 msk olivolja
- 4 st citroner, saft och skal
- 4 msk dragon, strimlad
- 2 msk dill, skuren
- salt, efter smak
- peppar, efter smak
- Serveras med
nybakat bröd
Gör så här
Börja med citron- och dragonsmöret. Smält 50 gram av smöret tillsammans med olivoljan.
Låt svalna något.
Blanda ner citronsaften, det rivna citronskalet, dragonen och dillen och vispa ner resten av smöret tillsammans med lite salt och peppar.
Rulla in örtsmöret i folie och lägg det i kyl. Kräftor Dela kräftorna på längden.
Rosta fänkålsfröna i het panna i ca 2 minuter.
Strö salt, peppar och fänkålsfrön på havskräftorna.
Pensla varje kräfta med lite olja och grilla dem i 2-3 minuter.
Servera kräftorna nygrillade med skivor av kryddsmör och nybakat bröd.
Källa: http://www.koket.se/fest--mat-och-karlek/christian-hellberg/havskraftor-med-citron--och-dragonsmor/
|
skickad 5 maj 2016 06:22 av Michael Sunvén
Pilgrimsmusslorna avnjutes tillsammans med sparris och serveras med citron-crème fraiche.
Du behöver till 8 pers
Pilgrimsmusslor
- 24 st pilgrimsmusslor
- 4 buntar späd, grön sparris
- 2 dl olivolja
- 200 g mâchesallad
Citron-crème fraiche:
- 4 dl crème fraiche
- 2 msk lindblomshonung
- 2 msk citronsaft , pressad
- 4 msk citronverbena eller citronmeliss , finstrimlad
- 4 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar, nymald
Gör så här
Tänd grillen och låt kol eller briketter få fin grå glöd.
Vispa crème fraichen lätt innan honung, citronsaft och citronverbena tillsätts.
Droppa försiktigt i olivoljan under vispning.
Salta och peppra.
Pensla sparrisen med hälften av olivoljan och grilla den i cirka 4–5 minuter.
Rulla runt sparrisen hela tiden så att den inte blir bränd. Trä upp pilgrimsmusslorna på spett.
Pensla dem med resten av oljan och grilla i 1 minut på var sida.
Servera pilgrimsmusslorna med sparris, små klickar av såsen och machêsallad.
Källa: http://www.koket.se/bonniers_kokbok/sallader/fisk_och_skaldjur/grillade_pilgrimsmusslor/ |
skickad 25 apr. 2016 08:28 av Michael Sunvén
Gillar du sniglar borde du testa det här goda receptet. Sniglar provencale är en krämig och smakrik rätt där du blandar vitlök, citronjuice och persilja med smör och låter smakerna bli fylliga i ugnen.
8 pers.
Ingredienser
- 48 kokta sniglar
- 300 g smör
- 6 vitlöksklyftor
- 4 tsk citronjuice
- 2 dl hackad persilja
- 4 krm salt och peppar
- 2 krm vitpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda smör med finhackade vitlöksklyftor, citronjuice, hackad persilja, salt och vitpeppar.
Lägg sniglar i 8 formar (för 8 port). Täck varje snigel med smöret. Gratinera i 5 -10 minuter. Servera med vitt surdegsbröd.
|
skickad 25 apr. 2016 08:06 av Michael Sunvén
8 st gratinerade pilgrimsmusslor
Ingredienser
- 8 stora pilgrimsmusslor
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 4 msk hackad persilja
- 2 msk olivolja
- 4 krm salt
- 4 krm peppar
- 2 dl vispgrädde
- 2 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Blanda 2 finhackad vitlöksklyfta, 2 msk färskpressad citronjuice och 4 msk hackad persilja med 2 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm peppar. Lägg 8 stora pilgrimsmusslor i varsitt skal eller eller 8 små portionsformar på en bakpappersklädd plåt. Fördela kryddblandningen över. Vispa 2 dl vispgrädde fast. Blanda ner 2 äggula, 2 krm salt och 2 krm peppar. Skeda blandningen över musslorna. Gratinera i ca 10 minuter. Servera med vitt bröd. |
skickad 25 apr. 2016 07:44 av Michael Sunvén
Ingredienser
- 400 g getost
- 8 skivor vitt formbröd
- 4 msk pinjenötter
- Flytande honung
- bädd av sallad (Rucula eller rosèsallad)
Gör så här
Sätt ugnen på 275°C. Skär 400 g getost i 8 eller 16 skivor beroende på om det är en tjock (ca 80 mm i diameter) rulle. Skär ut rundlar av vitt formbröd i samma storlek som getostskivorna. Smörstek bröden på en sida. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper med stekta sidan upp. Lägg på ostskivorna. Strö över ca 4 msk pinjenötter. Gratinera till fin färg, ca 5 minuter. Ringla över lite honung. Server på en bädd av salladsblad, gärna några peppriga och bittra sorter såsom rucola och rosésallad. |
skickad 3 maj 2015 06:33 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 10 maj 2015 08:34
]
Ingredienser 8 pers
- ca 4 l nyplockade, späda nässlor
- ca 2 l vatten
- salt
- 2 msk margarin
- 6 msk vetemjöl
- 4 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
- 2 dl grädde
- ev 6 msk torr sherry
- 4 msk finhackad lök
- 4 msk hackad gräslök
- 8 hårdkokta ägghalvor till servering
Gör så här
- Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
- Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
- Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter.
- Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
- Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken.
- Strö över lite gräslök. Servera gärna tillsammans med Valnötsbröd.
|
skickad 3 maj 2015 05:02 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 10 maj 2015 08:39
]
8 crostini Tid: 15 minuter
I Italien äter man ofta små brödbitar med pålägg, t ex bruschetta och crostini. Till bruschetta använder man gärna surdegsbröd och till crostini använder man vitt bröd. Spara resten av baguetten till förrätten.
Ingredienser
- 8 tunna skivor av baguetter
- 500 g räkor med skal eller 200 g skalade räkor
RICOTTAKRÄM MED CITRON
- 100 g ricotta (italiensk färskost)
- 1 msk finhackad färsk oregano
- finrivet skal och saft av 1 citron
- salt och nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
- Rosta brödet i brödrost eller i ugnen. Skala räkorna.
- Ricottakräm: Blanda ricottan med oregano och smaka av med ca 1 tsk finrivet citronskal, ca 1 msk pressad citron, salt och peppar.
- Bred ricotta på brödskivorna och lägg dem på ett fat och toppa med räkorna. Servera strax tillsammans med välkomstdrinken.
|
|