Kokboken‎ > ‎Fisk‎ > ‎

Ugnsbakad lax med parmensanost och sparris

skickad 3 maj 2011 04:26 av Michael Sunvén
Ugnsbakad lax med parmensanost och sparris. En god och lättlagad laxrätt med tillbehör 

Ingredienser för 4 pers. 

  • 600 gram laxfilé 
  • 2-3 msk olivolja 
  • 1 st citron(er) 
  • salt och peppar 
  • 1 dl parmesanost, färskriven 
  • 1 knippe grön sparris 

Sås

  • sky från fisken 
  • 1 st fiskbuljongtärning 
  • 0,5 dl vatten 
  • 2 dl grädde 
  • 2 msk smör 
  • 0,5 krm citronpeppar 

Gör så här. 

1. Sätt ugnen på 190 grader. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. 
2. Skär citronerna i skivor och täck botten och kanten på formen med citronskivor. Lägg i laxfilén och strö på salt och peppar och toppa med riven parmesan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. 
3. Häll över lite sky från fisken i en kastrull, tillsätt vatten och en buljongtärning koka upp och rör om, häll i grädden och smaka av med salt och citronpeppar. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt smöret för att få en bättre konsistens. 4. Lägg sparrisen i samma kastrull som du använder för att koka potatis eller blomkol, låt sparrisen koka med ett par minuter bara. 
Servera med kokt potatis och sallad. 
För GI-anhängare skippa potatisen och server med blomkoll och broccoli i stället

Tillagning ca 30 minuter
Comments