Ugnsbakad lax med parmensanost och sparris. En god och lättlagad laxrätt med tillbehör
Ingredienser för 4 pers.
- 600 gram laxfilé
- 2-3 msk olivolja
- 1 st citron(er)
- salt och peppar
- 1 dl parmesanost, färskriven
- 1 knippe grön sparris
Sås
- sky från fisken
- 1 st fiskbuljongtärning
- 0,5 dl vatten
- 2 dl grädde
- 2 msk smör
- 0,5 krm citronpeppar
Gör så här. 1. Sätt ugnen på 190 grader. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. 2. Skär citronerna i skivor och täck botten och kanten på formen med citronskivor. Lägg i laxfilén och strö på salt och peppar och toppa med riven parmesan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. 3. Häll över lite sky från fisken i en kastrull, tillsätt vatten och en buljongtärning koka upp och rör om, häll i grädden och smaka av med salt och citronpeppar. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt smöret för att få en bättre konsistens. 4. Lägg sparrisen i samma kastrull som du använder för att koka potatis eller blomkol, låt sparrisen koka med ett par minuter bara. Servera med kokt potatis och sallad. För GI-anhängare skippa potatisen och server med blomkoll och broccoli i stället
Tillagning ca 30 minuter
|