Kokboken‎ > ‎Fisk‎ > ‎

Torskrygg med rotfrukter och varmrökt sidfläsk

skickad 3 maj 2015 06:21 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 3 maj 2015 07:12 ]

Ingredienser 8 pers

  • 1200 g torskrygg
  • 200 g varmrökt sidfläsk i strimlor

Rotfruktsbädd

  • 2 fänkål 
  • 4 svartrötter
  • 8 goda potatisar
  • 4 palsternackor
  • 2 hg färsk spenat
  • 2 msk smör
  • saften från 1 citron

ÖRT- OCH OLIVDRESSING

  • 2 msk kapris
  • 12 cornichoner, små franska ättiksgurkor
  • 2 knippe bladpersilja
  • 8 msk god olivolja
  • saften från 1 citron
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • salt och nymalen vitpeppar 

Gör så här

Skala och ansa rotfrukterna. Skär dem i stavar. Förväll dem i lättsaltat vatten. Skölj spenaten. Skär den i strimlor. 

Lägg fläskskivorna i frysen 30 minuter. Skär skivorna i tunna stavar. Gör några snitt i torskryggen. Späcka torsken genom att sticka in fläskstavarna i köttet genom hålen. 

Mixa alla ingredienser till dressingen förutom olivoljan, smöret och citronen i två sekunder. Lägg hacket i en kastrull. Rör i olivoljan och citronsaften. Ljumma dressingen försiktigt. Vispa i smöret. Smaka av såsen med salt, nymalen vitpeppar och eventuellt en nypa socker. Håll den varm.

Sätt ugnen på 175 grader låt den bli varm. 

Bryn torsken först på skinnsidan i lite olivolja. Vänd sedan upp bitarna på en plåt. Baka dem klara i ugnen 5-10 minuter. Fräs upp grönsakerna i lite smör. Lägg i spenaten på slutet. Pressa över citronsaften. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Fördela rotfrukterna på 8 varma tallrikar. Lägg på torskbitarna. Ringla över den ljumma örtdressingen. Servera genast!

Comments