Ingredienser 8 pers
- 1200 g torskrygg
- 200 g varmrökt sidfläsk i strimlor
Rotfruktsbädd
- 2 fänkål
- 4 svartrötter
- 8 goda potatisar
- 4 palsternackor
- 2 hg färsk spenat
- 2 msk smör
- saften från 1 citron
ÖRT- OCH OLIVDRESSING
- 2 msk kapris
- 12 cornichoner, små franska ättiksgurkor
- 2 knippe bladpersilja
- 8 msk god olivolja
- saften från 1 citron
- 2 msk rumsvarmt smör
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här
Skala och ansa rotfrukterna. Skär dem i stavar. Förväll dem i lättsaltat vatten. Skölj spenaten. Skär den i strimlor. Lägg fläskskivorna i frysen 30 minuter. Skär skivorna i tunna stavar. Gör några snitt i torskryggen. Späcka torsken genom att sticka in fläskstavarna i köttet genom hålen. Mixa alla ingredienser till dressingen förutom olivoljan, smöret och citronen i två sekunder. Lägg hacket i en kastrull. Rör i olivoljan och citronsaften. Ljumma dressingen försiktigt. Vispa i smöret. Smaka av såsen med salt, nymalen vitpeppar och eventuellt en nypa socker. Håll den varm. Sätt ugnen på 175 grader låt den bli varm. Bryn torsken först på skinnsidan i lite olivolja. Vänd sedan upp bitarna på en plåt. Baka dem klara i ugnen 5-10 minuter. Fräs upp grönsakerna i lite smör. Lägg i spenaten på slutet. Pressa över citronsaften. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela rotfrukterna på 8 varma tallrikar. Lägg på torskbitarna. Ringla över den ljumma örtdressingen. Servera genast! |