Fräscht och färgglatt! Físken
blir väldigt vit och fast eftersom den rímmas. Rotfruktskakan
blir knaprig och god och kan
även serveras som ensamrätt på
ett buffébord Dillpeston passar
till all slags fisk.
1 kg torskfilé delad i portionsbitar
Smör till stekning
Nymalen vitpeppar och ev. Salt
Ingredienser för 4 pers.
Rimlag
- 1 liter vatten
- Knappt 2 msk salt
- Drygt l msk strösocker
Dillpesto
- 2 dl grovt hackad dill
- 1 dl grovt hackad gräslök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl grovriven parmesan
- 50 g pinjenötter
C:a l dl god olivolja
- Salt och nymalen peppar
Rotfruktskaka
- 6 potatisar
- 4 morötter
- 1 palsternacka
- 1 knippe persilja
- En rejäl klick smör
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Blanda alla ingredienser till
rimlagen. Lägg ner torskbitarna
och låt dem rimmas i l/2-1
timme.Tag upp torskbitarna ur
lagen och låt dem rinna av.
l Stek torskbitarna i smör några
minuter på varje sida tills de får
vacker färg. Dillpeston: Lägg alla ingredienser utom
pinjenötter och olivolja i en
mixer. Kör till en smet tillsätt
oljan lite i taget till lagom konsistens. Blanda ner pinjenötterna
mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Rotfruktskakan Skala och riv alla rotfrukterna
på ett rivjärn. Blanda. Hacka persiljan fint och rör
ner den i rotfruktsblandningen.
Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och
lägg i en rejäl klick smör. Stek
rotfruktskakan på båda sidor så
att den blir genombakad och
lätt brun. Pressa lite på den med
en stekspade under tiden. Recept hämtat från boken "Min mat av Monika Ahlberg" |