Kokboken‎ > ‎Fisk‎ > ‎

Rimmad stekt torsk med dillpesto och rotfruktskaka

skickad 19 okt. 2013 07:20 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 20 okt. 2013 03:45 ]

Fräscht och färgglatt! Físken blir väldigt vit och fast eftersom den rímmas. Rotfruktskakan blir knaprig och god och kan även serveras som ensamrätt på ett buffébord Dillpeston passar till all slags fisk. 1 kg torskfilé delad i portionsbitar Smör till stekning Nymalen vitpeppar och ev. Salt

Ingredienser för 4 pers.

Rimlag
  • 1 liter vatten 
  • Knappt 2 msk salt 
  • Drygt l msk strösocker 
 Dillpesto
  • 2 dl grovt hackad dill 
  • 1 dl grovt hackad gräslök 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 dl grovriven parmesan 
  • 50 g pinjenötter C:a l dl god olivolja 
  • Salt och nymalen peppar
Rotfruktskaka
  • 6 potatisar 
  • 4 morötter 
  • 1 palsternacka 
  • 1 knippe persilja 
  • En rejäl klick smör 
  • Salt och nymalen svartpeppar 

Gör så här

Blanda alla ingredienser till rimlagen. Lägg ner torskbitarna och låt dem rimmas i l/2-1 timme.Tag upp torskbitarna ur lagen och låt dem rinna av. l Stek torskbitarna i smör några minuter på varje sida tills de får vacker färg.

Dillpeston:
Lägg alla ingredienser utom pinjenötter och olivolja i en mixer. Kör till en smet tillsätt oljan lite i taget till lagom konsistens. Blanda ner pinjenötterna mot slutet. Smaka av med salt och peppar. 

Rotfruktskakan
Skala och riv alla rotfrukterna på ett rivjärn. Blanda. Hacka persiljan fint och rör ner den i rotfruktsblandningen. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Stek rotfruktskakan på båda sidor så att den blir genombakad och lätt brun. Pressa lite på den med en stekspade under tiden.

Recept hämtat från boken "Min mat av Monika Ahlberg"

Comments