Kokboken‎ > ‎Fisk‎ > ‎

Lax på grönsaksbädd

skickad 24 juni 2010 12:10 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 7 jan. 2012 02:21 ]

Allt serverat i samma form. Lättlagad rätt som sköter sig helt själv i ugnen. Vacker att att skåda, härlig att avnjuta.

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 1 kg färsk eller djupfryst lax i skivor eller filé utan skinn
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 krm + 2,5 krm krm salt
  • 1 krm + 1 krm peppar
  • 2 morrötter
  • 1-2 purjolök (sa: 200g)
  • 1 stor gul lök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök

Sås

  • 4 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st fiskbuljongtärningar

Gör så här

Marinera laxfilén i 1 msk citronsaft, 1 msk salt och 1 krm peppar i ca 1 timme. Skala och strimla grönsakerna samt hacka löken. Lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra. Koka upp såsingredienserna och smaka av. Häll såsen över grönsakerna och lägg slutligen laxen överst. Klipp ev lite dill/gräslök över fisken. Täck formen med folie och koka i ugnen i 250°C i ca 50 minuter.

Servera med pressade potatis och gärna lite sallad som tillbehör.

Comments