skickad 24 juni 2010 12:10 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 7 jan. 2012 02:21
]
Allt serverat i samma form. Lättlagad rätt som sköter sig helt själv i ugnen. Vacker att att skåda, härlig att avnjuta.
Ingredienser (4 portioner)
- ca 1 kg färsk eller djupfryst lax i skivor eller filé utan skinn
- 1 msk pressad citronsaft
- 2 krm + 2,5 krm krm salt
- 1 krm + 1 krm peppar
- 2 morrötter
- 1-2 purjolök (sa: 200g)
- 1 stor gul lök
- 0,5 dl hackad dill
- 0,5 dl hackad gräslök
Sås
- 4 dl crème fraîche
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl vitt vin
- 2 st fiskbuljongtärningar
Gör så här
Marinera laxfilén i 1 msk citronsaft, 1 msk salt och 1 krm peppar i ca 1 timme. Skala och strimla grönsakerna samt hacka löken. Lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra. Koka upp såsingredienserna och smaka av. Häll såsen över grönsakerna och lägg slutligen laxen överst. Klipp ev lite dill/gräslök över fisken. Täck formen med folie och koka i ugnen i 250°C i ca 50 minuter.
Servera med pressade potatis och gärna lite sallad som tillbehör. |
|