Kokboken‎ > ‎

Fisk


Torskrygg med rotfrukter och varmrökt sidfläsk

skickad 3 maj 2015 06:21 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 3 maj 2015 07:12 ]

Ingredienser 8 pers

  • 1200 g torskrygg
  • 200 g varmrökt sidfläsk i strimlor

Rotfruktsbädd

  • 2 fänkål 
  • 4 svartrötter
  • 8 goda potatisar
  • 4 palsternackor
  • 2 hg färsk spenat
  • 2 msk smör
  • saften från 1 citron

ÖRT- OCH OLIVDRESSING

  • 2 msk kapris
  • 12 cornichoner, små franska ättiksgurkor
  • 2 knippe bladpersilja
  • 8 msk god olivolja
  • saften från 1 citron
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • salt och nymalen vitpeppar 

Gör så här

Skala och ansa rotfrukterna. Skär dem i stavar. Förväll dem i lättsaltat vatten. Skölj spenaten. Skär den i strimlor. 

Lägg fläskskivorna i frysen 30 minuter. Skär skivorna i tunna stavar. Gör några snitt i torskryggen. Späcka torsken genom att sticka in fläskstavarna i köttet genom hålen. 

Mixa alla ingredienser till dressingen förutom olivoljan, smöret och citronen i två sekunder. Lägg hacket i en kastrull. Rör i olivoljan och citronsaften. Ljumma dressingen försiktigt. Vispa i smöret. Smaka av såsen med salt, nymalen vitpeppar och eventuellt en nypa socker. Håll den varm.

Sätt ugnen på 175 grader låt den bli varm. 

Bryn torsken först på skinnsidan i lite olivolja. Vänd sedan upp bitarna på en plåt. Baka dem klara i ugnen 5-10 minuter. Fräs upp grönsakerna i lite smör. Lägg i spenaten på slutet. Pressa över citronsaften. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Fördela rotfrukterna på 8 varma tallrikar. Lägg på torskbitarna. Ringla över den ljumma örtdressingen. Servera genast!

Grillad tonfisk med mangosalsa

skickad 8 juni 2014 09:51 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 8 juni 2014 10:02 ]

ingrdiensr 4 pers

  • 1 tonfisk/Bonito 
  • Olivolja 
  • Salt Peppar 
  • Citron 

Mangosalsa

  • 1 mango, tärnad
  • 1 knipplök, tunnskivad
  • 1 pkt cocktailtomater i olika färger, halverade
  • 1 avokado, tärnad 
  • 1 chili, skivad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 knippe koriander, hackad 
  • Olivolja
  • 1 lime, pressad
  • Råsocker, Salt & peppar

Gör så här 

Mangosalsa 

Lägg alla ingredienser i en bunke. Smaka av med olivolja, lime, socker, salt och peppar. Servera med sallad och bröd.

Tonfisken

Skiva tonfisk/boniton i 2-3 cm tjocka skivor. Pensla med olja, salta och peppra. Hetta upp grill och grilla till önskad stekgrad, pressa lite citron över och servera. 

Källa: http://www.tv3.se/pluras-k%C3%B6k/recept/grillad-tonfisk-med-mangosalsa

Panerade Pangasius med paprikasås

skickad 19 okt. 2013 08:44 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 20 okt. 2013 07:21 ]

Panerade pangasius med paprikasås...


Ingredienser för 4 pers.

  • 4 filéer (ca 800 g)
  • 2 paprikor
  • 4 morötter
  • 6 potatis
  • 1/5 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm curry
  • 1 krm svart peppar

Pannering

  • 2 dl mjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm svart peppar
  • 2 ägg

Gör så här

Skala potatisen och morötterna. Koka upp potatisen och riv morötterna.

Skiva upp paprikan grovt och skala vitlöken och lägg det i en matberedare eller kör det med en stavmixer. Kör så länge att konsistensen nästan är drickbar. Krydda med salt paprikapulver och curry samt pressad citron. Häll över till en kastrull och tillsätt grädden. Koka upp såsen och maka av med salt och peppar

Blanda ihop paneringen (Allt utom äggen). Vispa ner äggen i en bunke och häll upp på en djup talrik. Doppa filérna i äggen och sedan i mjölblandningen. Lägg dem sedan i en stekpanna och stek dem på normal värme i 8-10 minuter på vardera sida.

Tillagning ca: 35 min



Rimmad stekt torsk med dillpesto och rotfruktskaka

skickad 19 okt. 2013 07:20 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 20 okt. 2013 03:45 ]

Fräscht och färgglatt! Físken blir väldigt vit och fast eftersom den rímmas. Rotfruktskakan blir knaprig och god och kan även serveras som ensamrätt på ett buffébord Dillpeston passar till all slags fisk. 1 kg torskfilé delad i portionsbitar Smör till stekning Nymalen vitpeppar och ev. Salt

Ingredienser för 4 pers.

Rimlag
  • 1 liter vatten 
  • Knappt 2 msk salt 
  • Drygt l msk strösocker 
 Dillpesto
  • 2 dl grovt hackad dill 
  • 1 dl grovt hackad gräslök 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 dl grovriven parmesan 
  • 50 g pinjenötter C:a l dl god olivolja 
  • Salt och nymalen peppar
Rotfruktskaka
  • 6 potatisar 
  • 4 morötter 
  • 1 palsternacka 
  • 1 knippe persilja 
  • En rejäl klick smör 
  • Salt och nymalen svartpeppar 

Gör så här

Blanda alla ingredienser till rimlagen. Lägg ner torskbitarna och låt dem rimmas i l/2-1 timme.Tag upp torskbitarna ur lagen och låt dem rinna av. l Stek torskbitarna i smör några minuter på varje sida tills de får vacker färg.

Dillpeston:
Lägg alla ingredienser utom pinjenötter och olivolja i en mixer. Kör till en smet tillsätt oljan lite i taget till lagom konsistens. Blanda ner pinjenötterna mot slutet. Smaka av med salt och peppar. 

Rotfruktskakan
Skala och riv alla rotfrukterna på ett rivjärn. Blanda. Hacka persiljan fint och rör ner den i rotfruktsblandningen. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Stek rotfruktskakan på båda sidor så att den blir genombakad och lätt brun. Pressa lite på den med en stekspade under tiden.

Recept hämtat från boken "Min mat av Monika Ahlberg"

Räkceviche med rostat vitlöksbröd

skickad 20 maj 2012 03:24 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 20 maj 2012 03:28 ]

Mycket god förrätt...

Ingredienser för 4 pers.

  • 400 g skalade räkor 3 lime, saften 
  • 3 tsk sambal oelek 
  • 3 salladslökar, finstrimlade 
  • ½ vitlöksklyfta, finhackad 
  • I kruka koriander, grovt hackad 
  • 4 skivor vitt surdegsbröd 
  • 2 msk smör 1 vitlöksklyfta, pressad 
  • Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda räkorna med pressad lime, sambal oelek, lök, vitlök och koriander. Smaka av med salt. Låt stå 30 minuter i kylen innan servering. Snitta brödskivorna på hälften och bred på smör och pressad vitlök. Lägg på en plåt med pakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Tillagningstid: 20 min + 30 min i kylen 

Recept hämtat från boken "Halv åtta hemma hos mig"

Sillahallens torskrygg med bacon och gräslök!

skickad 6 jan. 2012 10:23 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 11 nov. 2012 08:34 ]

Ingredienser för 4 pers.

  • 4 st torskrygg
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 paket bacon
  • 3 scharlottenlökar, finhackade
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl riven ost
  • 1 msk fransk senap
  • 1 burk creme fraiche
  • 1 dl gräslök

Gör så här:

Salta och peppra torsken. Lägg i ugnsfast form.
Blanda samman alla övriga ingredienser utom osten. Förstek baconen och löken. 
Häll över fisken och sist strö över riven ost.
In i ugnen på 225°C i 20 min.

Servera med pressad potatis och sallad!

Ugnsbakad lax med parmensanost och sparris

skickad 3 maj 2011 04:26 av Michael Sunvén

Ugnsbakad lax med parmensanost och sparris. En god och lättlagad laxrätt med tillbehör 

Ingredienser för 4 pers. 

  • 600 gram laxfilé 
  • 2-3 msk olivolja 
  • 1 st citron(er) 
  • salt och peppar 
  • 1 dl parmesanost, färskriven 
  • 1 knippe grön sparris 

Sås

  • sky från fisken 
  • 1 st fiskbuljongtärning 
  • 0,5 dl vatten 
  • 2 dl grädde 
  • 2 msk smör 
  • 0,5 krm citronpeppar 

Gör så här. 

1. Sätt ugnen på 190 grader. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. 
2. Skär citronerna i skivor och täck botten och kanten på formen med citronskivor. Lägg i laxfilén och strö på salt och peppar och toppa med riven parmesan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. 
3. Häll över lite sky från fisken i en kastrull, tillsätt vatten och en buljongtärning koka upp och rör om, häll i grädden och smaka av med salt och citronpeppar. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt smöret för att få en bättre konsistens. 4. Lägg sparrisen i samma kastrull som du använder för att koka potatis eller blomkol, låt sparrisen koka med ett par minuter bara. 
Servera med kokt potatis och sallad. 
För GI-anhängare skippa potatisen och server med blomkoll och broccoli i stället

Tillagning ca 30 minuter

Lax på grönsaksbädd

skickad 24 juni 2010 12:10 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 7 jan. 2012 02:21 ]

Allt serverat i samma form. Lättlagad rätt som sköter sig helt själv i ugnen. Vacker att att skåda, härlig att avnjuta.

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 1 kg färsk eller djupfryst lax i skivor eller filé utan skinn
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 krm + 2,5 krm krm salt
  • 1 krm + 1 krm peppar
  • 2 morrötter
  • 1-2 purjolök (sa: 200g)
  • 1 stor gul lök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök

Sås

  • 4 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st fiskbuljongtärningar

Gör så här

Marinera laxfilén i 1 msk citronsaft, 1 msk salt och 1 krm peppar i ca 1 timme. Skala och strimla grönsakerna samt hacka löken. Lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra. Koka upp såsingredienserna och smaka av. Häll såsen över grönsakerna och lägg slutligen laxen överst. Klipp ev lite dill/gräslök över fisken. Täck formen med folie och koka i ugnen i 250°C i ca 50 minuter.

Servera med pressade potatis och gärna lite sallad som tillbehör.

Sesampanerad fiskfilé med brysselkol och sparris

skickad 24 juni 2010 11:57 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 25 aug. 2011 11:00 ]

Ingredienser för 4 pers.

  • 600 gram fiskfilé ( t.ex. Tors eller Sej)
  • 1 ägg
  • 1 handfull sesamfrö
  • Salt och peppar
  • 1 knippe grön sparris
  • brysselkol

Sås

  • sky från fisken
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 0,5 krm citronpeppar

Gör så här

  1. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa upp det lätt med en gaffel. Häll sesamfröna i en annan tallrik.
  2. Torka av fiskfiléerna med hushållspapper och doppa dem först i ägget och sedan i sesamfröna. Salta och peppra.
  3. Stek de panerade filéerna i rapsolja på medelstark värme i ca 7 minuter.
  4. Koka först brysselkolen några minuter och lägg sedan till sparrisen. Koka ytterligare någon minut, men inte för länge utan se till så både brysselkol och sparrisen är spenstiga.
Servera med lite sallad
 
Tillagning ca: 30 min.

1-9 of 9