Kokboken‎ > ‎Dessert‎ > ‎

Marinerade jordgubbar med mascarponekräm

skickad 3 maj 2015 05:41 av Michael Sunvén   [ uppdaterad 3 maj 2015 07:29 ]
6 portioner Tid: 15 minuter + marinering 30 minuter 

Jordgubbar har fått söt och syrlig smakskjuts av balsamvinäger och citruslikör. Krämen smaksätter vi med vaniljstång.

Ingredienser 8 pers

  • 800 g jordgubbar
  • 2-3 tsk lagrad balsamvinäger
  • 3 msk citruslikör, t ex Cointreau eller Grand Marnier
  • 1+3 msk strösocker
  • 350 g mascarpone eller kesella
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 70 g vit choklad, grovt hackad 

GÖR SÅ HÄR 

  1. Rensa jordgubbarna, skär dem i bitar eller skivor.
  2. Blanda balsamvinäger, citruslikör och 1 msk strösocker och häll blandningen över jordgubbarna. Låt stå 30 minuter. Rör om då och då.
  3. Vispa samman 2 msk strösocker, mascarpone och grädde till en fluffig kräm. Halvera vaniljstången och skrapa ur den direkt i krämen. Fördela krämen i 8 glas eller portionsformar.
  4. Strax före serveringen: Smaka av om det behövs mer socker på jordgubbarna. Fördela dem över mascarpone-krämen och toppa med vit choklad.
Comments