Kokboken‎ > ‎Dessert‎ > ‎

Fransk vaniljglass med maränger och citronsås

skickad 5 maj 2016 04:11 av Michael Sunvén

Ett desserttips till helgen. Eller nästnästa helg. För vill man göra egen Limoncello så ska den stå och dra ett par veckor, men vill man skynda på kan man ju köpa färdig. Det är alltså fransk vaniljglass med krossade maränger, lättvispad grädde och citronsås.

Fransk vaniljglass

Ingredienser 4 pers.

  • Fransk vaniljglass (i glassmaskin)
  • 6 dl kaffegrädde 
  • 8 äggulor 
  • 230 gram socker 
  • 6 dl mellangrädde 
  • 4 tsk vanlijsocker alt ett par vanlijstänger.
  • En nypa salt.

Hemlagad lemon curd

  • 3 st citroner 
  • 1 1/2 dl strösocker 
  • 50 g smör 
  • 1 msk maizena 
  • 2 st ägg 
  • 2 st äggulor 

Ernst Limoncello

  • 13 ekologiska citroner 
  • 7 1/2 dl brännvin 
  • 2 dl vatten 
  • 1 1/2 dl socker

Gör så här

Fransk vaniljglass (i glassmaskin)

Värm upp kaffegrädden i en kastrull på medelhög värme. Rör om ofta. Grädden skall vara het men får inte koka. När blandningen hettats upp, ta av kastrullen och ställ åt sidan. Lägg äggulor och socker i en skål. Vispa tills smeten har tjocknat något. Tillsätt därefter långsamt under vispning kaffegrädden. Häll sedan gräddblandningen tillbaka i kastrullen och värm blandningen tills den sjuder. Rör om hela tiden. Mycket viktigt att blandningen inte kokar. Häll över blandningen i en stor skål och tillsätt mellangrädden, vanilj och salt, allt under omrörning. Täck över och kyl blandningen i kylskåp i minst 8 timmar. Häll sedan blandningen ner i glasskålen och låt den röras på låg hastighet under ca 15 – 20 minuter eller till dess att önskad konsistens uppnåtts. (går bra att använda enbart vispgrädde om man vill!)

Citronsåsen blandar man på ca 1 dl lemon curd + 4 msk limoncello. (smaka er fram)

Hemlagad lemon curd

Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över i en ren skål och låt svalna.

Ernst Limoncello

Skölj citronerna väl. Skala dem med en potatisskalare men var noggrann med att så lite av det vita skalet följer med som möjligt, då det ger en besk smak. Lägg skalen i en burk med lock. När citronerna är skalade, dela dem på mitten och pressa ur all saft ner i burken med skalen. Häll sedan över brännvinet. Låt blandningen stå en vecka, gärna i ett mörkt rum. Blandning kan stå praktiskt taget hur länge man vill, dock ska man sila bort skalen efter en tid. Efter första lagringen: koka upp vatten och socker och låt sockerlagen svalna helt. Häll sedan ihop sockerlagen med citron- och brännvinsblandningen och blanda väl. Låt stå ytterligare en vecka. Sila av limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Comments