skickad 28 apr. 2017 12:11 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 1 maj 2017 06:42
]
Recept på rabarberpaj med vit choklad och mandel. En god smulpaj med vit choklad och mandel. Ju spädare och rödare rabarber, desto godare och vackrare rabarberpaj. Det här är en extra festlig rabarberpaj som passar som dessert.
Pajen serveras med en god hemlagad vaniljsås á la Pålle Månsson
Ingredienser 8 pers.
- 700 g rabarber
- 3 msk strösocker
- 1 msk potatismjöl
- 140 g choklad, vit
- 1 dl sötmandel
- 140 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1 dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Blanda dem med socker och potatismjöl. Fördela rabarbern i 6 ugnssäkra portionsformar eller i en stor pajform.
- Grovhacka choklad och mandel. Smält smöret i en kastrull tills det börjar bli brynt. Ta kastrullen åt sidan och låt smöret svalna. Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker. Blanda i choklad och mandel. Fördela blandningen över rabarbern.
- Grädda pajerna mitt i ugnen ca 20 min, tills täcket har fått fin färg. Servera pajerna ljumma med vaniljglass.
Källa: http://alltommat.se/recept/rabarberpaj-smulpaj-med-vit-choklad/ |
skickad 5 maj 2016 06:55 av Michael Sunvén
Välj ut dina favoritfrukter och servera dem i en sås av hallon och champagne eller mousserande vin.
Du behöver till 8 pers
Frukt
-
8 st persikor, delade i halvor
- 2 st papaya, skalad och utan kärnor
- 2 st mango, skalad och utan kärna
- 16 st litchi
Sås
-
4 st jordgubbar, skivade
- 2 dl hallon
- 1 l mousserande vin, rosé
- 2 dl socker
- 2 st vaniljstång
Till servering
- 1 dl hallon som dekoration
- 1 l citronsorbet
Gör så här
Sås
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i 10-12 minuter.
Passera såsen genom en sil.
Frukt
Skär ett snitt i persikorna och lägg dem i såsen så att de mjuknar. På så sätt blir det enklare att ta bort skalet.
Låt såsen med persikorna svalna helt.
Häll lite av såsen på en tallrik och lägg i persikohalvorna.
Dekorera med papaya, mango, litchi och hallon.
Servera tillsammans med citronsorbeten.
Källa: http://www.koket.se/sara_la_fontain/efterratter_och_godis/frukt_och_bar/exotisk_frukt_i_champagne__och_hallonsas/ |
skickad 5 maj 2016 04:11 av Michael Sunvén
Ett desserttips till helgen. Eller nästnästa helg. För vill man göra egen Limoncello så ska den stå och dra ett par veckor, men vill man skynda på kan man ju köpa färdig. Det är alltså fransk vaniljglass med krossade maränger, lättvispad grädde och citronsås.
Ingredienser 4 pers.
- Fransk vaniljglass (i glassmaskin)
- 6 dl kaffegrädde
- 8 äggulor
- 230 gram socker
- 6 dl mellangrädde
- 4 tsk vanlijsocker alt ett par vanlijstänger.
- En nypa salt.
Hemlagad lemon curd
- 3 st citroner
- 1 1/2 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk maizena
- 2 st ägg
- 2 st äggulor
Ernst Limoncello
- 13 ekologiska citroner
- 7 1/2 dl brännvin
- 2 dl vatten
- 1 1/2 dl socker
Gör så här
Fransk vaniljglass (i glassmaskin)
Värm upp kaffegrädden i en kastrull på medelhög värme. Rör om ofta. Grädden skall vara het men får inte koka. När blandningen hettats upp, ta av kastrullen och ställ åt sidan.
Lägg äggulor och socker i en skål. Vispa tills smeten har tjocknat något. Tillsätt därefter långsamt under vispning kaffegrädden. Häll sedan gräddblandningen tillbaka i kastrullen och värm blandningen tills den sjuder. Rör om hela tiden. Mycket viktigt att blandningen inte kokar.
Häll över blandningen i en stor skål och tillsätt mellangrädden, vanilj och salt, allt under omrörning. Täck över och kyl blandningen i kylskåp i minst 8 timmar.
Häll sedan blandningen ner i glasskålen och låt den röras på låg hastighet under ca 15 – 20 minuter eller till dess att önskad konsistens uppnåtts.
(går bra att använda enbart vispgrädde om man vill!)
Citronsåsen blandar man på ca 1 dl lemon curd + 4 msk limoncello. (smaka er fram)
Hemlagad lemon curdKoka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över i en ren skål och låt svalna.
Ernst LimoncelloSkölj citronerna väl. Skala dem med en potatisskalare men var noggrann med att så lite av det vita skalet följer med som möjligt, då det ger en besk smak. Lägg skalen i en burk med lock.
När citronerna är skalade, dela dem på mitten och pressa ur all saft ner i burken med skalen. Häll sedan över brännvinet.
Låt blandningen stå en vecka, gärna i ett mörkt rum. Blandning kan stå praktiskt taget hur länge man vill, dock ska man sila bort skalen efter en tid.
Efter första lagringen: koka upp vatten och socker och låt sockerlagen svalna helt. Häll sedan ihop sockerlagen med citron- och brännvinsblandningen och blanda väl. Låt stå ytterligare en vecka. Sila av limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.
|
skickad 3 maj 2015 05:41 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 3 maj 2015 07:29
]
6 portioner Tid: 15 minuter + marinering 30 minuter
Jordgubbar har fått söt och syrlig smakskjuts av balsamvinäger och citruslikör. Krämen smaksätter vi med vaniljstång.
Ingredienser 8 pers
- 800 g jordgubbar
- 2-3 tsk lagrad balsamvinäger
- 3 msk citruslikör, t ex Cointreau eller Grand Marnier
- 1+3 msk strösocker
- 350 g mascarpone eller kesella
- 3 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 70 g vit choklad, grovt hackad
GÖR SÅ HÄR
- Rensa jordgubbarna, skär dem i bitar eller skivor.
- Blanda balsamvinäger, citruslikör och 1 msk strösocker och häll blandningen över jordgubbarna. Låt stå 30 minuter. Rör om då och då.
- Vispa samman 2 msk strösocker, mascarpone och grädde till en fluffig kräm. Halvera vaniljstången och skrapa ur den direkt i krämen. Fördela krämen i 8 glas eller portionsformar.
- Strax före serveringen: Smaka av om det behövs mer socker på jordgubbarna. Fördela dem över mascarpone-krämen och toppa med vit choklad.
|
skickad 19 okt. 2013 08:06 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 20 okt. 2013 02:34
]
Sammetslen, fluffig, söt och med en mäktig mörk chokladsmak. Kan en chokladmousse bli ännu godare? Pröva själv!
Ingredienser för 4 pers.
Tid 25 minuter + 30 minuter i kyl.
Det är viktigt att välja en riktigt fin choklad. 70% kakaohalt är lagom, varken mer eller mindre.
- 150 g mörk kvalitetschoklad (70%)
- 1 dl vispgrädde
- 3 äggvitor
- 1/2 dl ljust muscovadosocker
Gör så här
Smält chokladen tillsammans med grädden. Låt svalna Vispa äggvitor till ett fast skum och vispa sedan i muscovadosockert. Rör ner 1/3 av marängsmeten i choklad-och gräddblandningen, blanda väl. Vänd sedan försiktigt ner resten, men se till att chokladen blandas med all marängsmör. Häll upp i koppar och låt stå kalt i minst 30 minuter innan servering. Servera gärna med småkakor med till exempel apelsin eller mandelsmak och strö eventuellt över lite extra muscovadosocker.
Recept hämtat från tidningen ELLE MAT OCH VIN 1/12 |
skickad 9 maj 2013 05:04 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 9 maj 2013 06:32
]
Hemmagjord glass serverad med färska bär (hallon, blåbär eller dylikt) och en god chokladsås.
8 portioner.
Ingredienser
Vaniljglass
- 1 3/4 dl grädde.
- 2 äggulor
- 35 g socker
- 1/2 vaniljstång
Hallonglass
- 190 g frysta hallon
- 1 dl grädde
- 3/4 dl mjölk
- 100 g socker
- 1/2 vaniljstång
Tillbehör
- 100 g hallon
- 100 g blåbär
- 8 blad citronmeliss
- 5 dl Grädde
- 100 g ljust choklad (Marabo)
- 100 g mörkt choklad (Marabo)
- 6 cl cognac
Gör så här
Vaniljglass: vispa grädden för sig. Skrapa sedan vaniljstången och vispa sedan ner skrapet tillsammans med äggulor och socker. Fortsätt vispa tills du fått en fin konsistens. Vänd ner grädden i äggblandningen. Kör i glassmaskinen.
Hallonglass: mixa de frysta hallon med socker i en mixer. Tillsätt grädde, mjölk och skrapet från vaniljstången. Mixa 20-40 sek. Kör i glassmaskinen.
Chokladsås: smält chokladen försiktigt häll över i en bunke och vispa ner grädden tillsätt sedan cognacen och rör om.
Servera glassen med chokladsåsen och bären, dekorera med citronmeliss. |
skickad 13 okt. 2012 13:26 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 13 okt. 2012 13:54
]
Bären mosas med gaffel och lite socker. Crème fraichen vispas hård och smaksätts med vanilj Till 4 personer - 2 dl crème fraiche (ej lätt)
- 2 msk + 2 msk strösocker
- ½ vaniljstång
- 1 liter blandade bär var för sig (blåbär, hallon och hjortron)
Gör så här Vispa med elvisp crème fraichen med socker och urskrapade frö från stången tills crème fraichen är tjock i konsistensen. Mosa varje bärsort för sig med socker och varva med crème fraiche i höga glas. Börja med bär och sluta med crème fraiche |
skickad 20 maj 2012 04:03 av Michael Sunvén
[
uppdaterad 13 okt. 2012 13:19
]
I den här varianten av den italinska gräddpuddingen panna cotta finns ett läcert inslag av kokos.
Panna cottan går snabbt och lätt att laga och görs med fördel dagen före. Själp upp den eller server direkt ur formarna. Bjud gärna bär till den läckra puddingen, egenplockade eller köpta.
-
3 blad gelatin
- 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl kokosmjölk
- 1 dl florsocker
Garnering: bär
Gör så här:
- Låt gelantinet ligga 5 minuter i kallt vatten.
- Snitta vaniljsången på längden och skrapa ut fröna ner i en kastrull.
Blanda i grädden, kokosmjölken och sockret. Låt blandningen bara sjuda upp under omrörning.
- Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelantinet, rör ner det i gräddblandningen så att det smälter.
- Fördela blandningen i vattensköljda porttionsformar eller kaffekoppar. Ställ i kylskåpet för att stelna, gärna över natten.
- Lossa panna cottan runt kanten med vass kniv och doppa eventuellt formarna i varmt vatten ca 20 sekunder. Själp upp dem direkt på tllrikar eller servera ur formen.
Garnera med bär.
|
|